Jade Nyström om hånet mot transpersoner inom idrotten: "Det ropas en massa"

Jade Nyström sminkar sig hemma i Lappträsk. Bild: Sebastian Backman

Idrotten är långt ifrån en tolerant frizon, enligt den transkönade idrottaren Jade Nyström i Lappträsk. I veckans avsnitt av Yles Sportliv berättar hon om hånet.

I somras debuterade den sjuttonåriga höjdhopparen Jade Nyström från Lappträsk i herr-FM. Hon är den första finländska idrottaren på den nivån att komma ut som transkönad. I veckans avsnitt av Svenska Yles Sportliv berättar hon om sin resa, från att som liten gå till skolan sminkad, till att i dag tävla i höjdhopp på elitnivå, tills vidare mot herrar. Resan har inte varit lätt och i programmet berättar hon om reaktionerna hon mött inom idrottsvärlden.

– Idrotten är inte tolerant. Det ropas en massa åt mig, säger hon.

I en tävling gick två konkurrerande pojkar samman och hejade på varandra för att hon inte skulle vinna – förgäves visade det sig, eftersom hon vann.

Det har också spekulerats i att hon kommer att byta till damklassen så fort hon blir myndig i januari. Men det är en betydligt längre och svårare process än så, enligt Nyström.

– De tror att jag ska ta hormoner en gång och sedan byta klass. Det fungerar verkligen inte så, säger hon.

I dag är Jade Nyström bekväm i sin kropp och stöttas av sin familj.

– När jag ser mig i spegeln ser jag en vacker kvinna. Jag är väldigt lycklig över det, för då jag var yngre kändes det som en omöjlighet.

Sportliv kan ses på Yle Arenan från och med lördag och visas i Yle Fem söndag klockan 19.49.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning