Jackpott för vitryska ligan då resten av fotbollsvärlden står stilla

I Vitryssland rullar fotbollen på som vanligt, här en bild från matchen mellan Energetik-BGU och Bate Borisov. Arkivbild. Bild: Sergei Grits/AP-TT

Fotbollen rullar vidare i Vitryssland. Nu upplever högstaligan en säljsuccé vad gäller tv-rättigheter.

Medan resten av idrotts-Europa står stilla på grund av coronapandemin, kör Vitryssland på som vanligt med både fotboll och ishockey i landets högsta serier.

Det har lett till oväntade inkomster.

Aldrig tidigare har så många människor sett vitrysk toppfotboll på tv. Tv-tittare i en rad fotbollshungriga länder har nämligen riktat uppmärksamheten mot landets högstaserie, en av Europas minst glamourösa ligor vars lag sällan når gruppstadiet i Champions League, eftersom det inte finns någon annan livefotboll att se.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har det vitryska fotbollsförbundet sålt tv-rättigheter till tio olika länder, däribland Ryssland, Israel och Indien.

– Det här är en situation vi aldrig upplevt förut, säger Alexander Aleinik, en talesman på förbundet.

Den vitryska ligan sparkade i gång i förra veckan, och just nu har landet inga planer på att avbryta den trots coronakrisen som härjar i stora delar av världen. I Vitryssland har 94 personer hittills bekräftats smittade.

– Varför skulle vi inte spela? Har vi undantagstillstånd i vårt land? Det här är ingen allvarlig situation, och därför startar vi säsongen som vanligt, sade fotbollsförbundets ordförande Vladimir Bazanov nyligen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning