Jack Taylor på autopilot i ointressant produktion

Antihjälte. Iain Glen är en irländsk tidigare polis som tycker för mycket om sprit.Bild: Yle

Det är som om någon inte riktigt kunnat bestämma sig för vad den irländska kriminalserien Jack Taylor skall vara: vardagssjaskig eller postmodernt pervers, trasslig noir eller simpla intriger.

Jack Taylor sänds i Yle TV1 lördagar kl. 22.00.

Shetländska brott, walesiska brott, irländska brott och brott i Newcastle Upon Tyne (George Gently) är trenden för lagom våldsamma kriminalserier just nu. Helt trevligt är det att lyssna på olika dialekter, lära sig att den nationella irländska polisen heter Garda Síochána och titta på olika städer vid hav och hed.

Men det nyaste tillskottet i genren, Jack Taylor – baserad på romaner av Ken Bruen – är inget vidare. Det är som om någon inte riktigt kunnat bestämma sig för vad det skall vara: vardagssjaskigt eller postmodernt perverst, trasslig noir eller simpla intriger. Voiceover används ställvis på ett sätt som låter som en klumpig nödlösning (när man måste förklara hur saker hänger ihop, i stället för att visa det).

Om man tycker att Iain Glen som spelar den supiga avdankade ex-polisen Jack Taylor är oemotståndligt charmig får man säkert mera ut av det hela än jag. I mina ögon är han bara enahanda i sitt utspel och som typ, på autopilot i en ointressant produktion.

En del rolig potential lämnas outnyttjad. Intressantast är faktiskt Taylors fetischistiska förhållande till den snygga mörkblåa uniformsrock som han vägrar lämna ifrån sig fast han fått sparken från Garda och blivit privatspanare. En sådan manlig klädvurm kunde ha utforskats med större kärlek, liksom den lite galna glimten i Jacks rara hyresvärdinnas blick när hon ser på honom. För att inte tala om hans mamma, elak och emotionellt förkrympt. Det hade varit intressant om man tagit ut svängarna och vågat göra något ordentligt svartsint, underligt, groteskt eller bisarrt.

Alternativt kunde man ha valt den där lite ceremoniella stelbentheten som blir alldeles charmerande när den levereras av Martin Shaw som George Gently och Lee Ingleby som den sorgligt obildbara John Bacchus. Men det förutsätter starkare skådespelarkarisma än den Glen visar upp här.

I de tre första avsnitten handlar det om pornografi och sexuellt utnyttjande av unga flickor, ett mordiskt medborgargarde respektive onda nunnors sadistiska illdåd i det förflutna.

Pia Ingström Litteraturredaktör

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08