Jääskeläinen avgår inte – har vd:ns stöd

Atte Jääskeläinen. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Yles vd Lauri Kivinen stödjer ansvarige chefredaktören Atte Jääskeläinen. Kivinen uttryckte sitt stöd på Yle nyheternas webbsida.

Kivinen uppger att tolkningen som Opinionsnämnden för massmedier (ONM) gjort inte motsvarar Yles uppfattning om motiveringarna för publiceringsbesluten. Men Yle tar ödmjukt emot beslutet, säger han.

Kivinen säger sig vara nöjd över att Jääskeläinen är kvalitetsgranskare i Yle. Jääskeläinen säger i en intervju för Yle att han inte kommer att avgå som en följd av ONM:s fällande beslut. Jääskeläinen säger att han tycker att ONM:s beslut är hårt.

Han säger att han inte har några samvetskval i frågan och att han strävade efter att fatta omsorgsfulla och ansvarsfulla beslut i frågan.

Nämndens ordförande Elina Grundström påpekar att ett fällande beslut av ONM inte förutsätter att man brutit mot de journalistiska reglerna med avsikt. ONM tog inte heller ställning till om man i detta fall brutit mot de journalistiska reglerna med flit.

– Jag tror inte att han (Jääskeläinen) har gjort så här med avsikt. Det hände förhastat när det var bråttom och trycket stort. 

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning