Ja till ryskt deltagande i Europarådet – Ukraina bojkottar i protest

Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland. Arkivbild. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

Den ukrainska delegationen lämnar i protest Europarådets parlamentariska församling. Detta efter att rådet formellt röstat ja till att Ryssland åter ska få delta i dess arbete – fem år efter den ryska annekteringen av Krimhalvön.

– Jag är besviken över PACE:s beslut, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Med siffrorna 118–62 beslutade medlemmarna i Europarådets parlamentariska församling (PACE) att en rysk delegation ska få delta i onsdagens val av en ny generalsekreterare.

Europarådet inriktar sig på frågor om demokrati och mänskliga rättigheter och Zelenskyj anser inte att Ryssland borde få delta i PACE innan landet "uppfyller församlingens huvudkrav".

I förra veckan försökte Zelenskyj övertyga såväl Frankrikes president Emmanuel Macron som Tysklands förbundskansler Angela Merkel om saken, säger han.

– Det är synd att våra europeiska samarbetspartner inte lyssnade på oss.

Dmitrij Peskov, talesperson för Rysslands president Vladimir Putin, anser att Europarådets besked är mycket positivt.

– PACE kan inte verka fullt ut utan Rysslands deltagande, säger Peskov.

Den ukrainske parlamentsledamoten Volodymyr Ariev, som leder landets delegation, skriver i ett inlägg på Facebook att Ukraina inte kommer att bidra med något arbete i PACE så länge det inte är kopplat till att minska den ryska delegationens rättigheter.

Rådets ministerkommitté enades vid ett möte i Helsingfors i maj om att Ryssland åter får lov att rösta i organisationens parlamentariska församling.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning