Ja till samkönade äktenskap i Tyskland

I den sista sessionen före semesteruppehållet sade ledamöterna i den tyska förbundsdagen i dag ett historiskt "ja" – grönt ljus för samkönade äktenskap. Men förbundskansler Angela Merkel röstade nej.

– För mig innebär äktenskapet giftermål mellan en man och en kvinna. Därför röstade jag emot det här lagförslaget i dag, säger Merkel efter omröstningen, som ja-sidan vann med röstsiffrorna 393–226.

Tyskland tillåter sedan 2001 partnerskap för homosexuella par, men de har inte tidigare haft rätt att vigas.

– Jag hoppas att omröstningen i dag inte bara främjar respekten mellan olika åsikter, utan också bidrar till större social sammanhållning, säger hon.

Blixtsnabb process

Omröstningen kom efter en politisk öppning av förbundskansler Angela Merkel, som tidigare varit motståndare till samkönade äktenskap, under en lättsam intervju inför publik med damtidningen Brigitte i måndags.

– När kan jag kalla min kille för make om jag vill gifta mig med honom, frågade en man i publiken förbundskanslern.

Merkel svarade då att hon såg framför sig en omröstning någon gång i framtiden, där alla ledamöter skulle följa sin övertygelse, snarare än partilinjen.

Medveten manöver?

Ledaren för Merkels koalitionspartner Socialdemokraterna, Martin Schulz, tog henne på orden och krävde en omedelbar omröstning. Ett tilltag Merkel beskrev som "sorgligt och framförallt onödigt". Men efter en blixtsnabb process innebär nu fredagens ja-resultat att homovigslarna kan börja i Tyskland senare i år.

Politiska bedömare spekulerar i om utspelet var ett misstag, eller om det var en medveten manöver av Merkel, i syfte att desarmera vad som skulle kunna ha blivit en politiskt känslig fråga inför och efter valet i september. Samkönade äktenskap har efter hennes omsvängning stöd i alla partier utom högerpopulistiska AFD, och ett fortsatt förbud skulle kunna försvåra arbetet med att bygga en regeringskoalition.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03