Ja oder Nein?

Tipset är ändå att ja-sidan vinner. Då kan EU andas ut. Och hoppas att Merkel fortfarande har energi och kraft att ta itu med den förnyelse som unionen onekligen behöver.

I dag lämnar de sista tyska socialdemokraterna in sina röstsedlar i omröstningen om partiet skall gå med i den nya förbundsregeringen.

Ja oder Nein.

På söndag vet vi resultatet. Det är inte överdrivet att kalla det en ödesdag inte bara för Tyskland utan för hela EU.

För att säga det enkelt; rätt mycket står på spel för att 460 000 medlemmar i ett krisande parti skall få avgöra.

På sistone har SPD fått nästan 25 000 nya medlemmar, troligen med avsikt att kryssa i nej-rutan. Framför allt ungsossarna kör högljutt kampanjen NoGroKo och ser ännu en koalitionsregering under förbundskansler Angela Merkel som dödsstöten för den tyska socialdemokratin.

Men i folkomröstningar är det omöjligt att säga vad som triggar röstningsbeteendet. Inom partiet finns det gott om agendor, kotterier och positioneringsambitioner, vilket turbulensen efter det katastrofala valresultatet i september gott visar.

Tidningen Bild gjorde ett test och anmälde en hund. Hunden Lima, 21 år fick en röstsedel hemskickad. Lima är bara tre år, men Bild förklarade att åldern var omräknad i hundår.

SPD är inte roat och anmälde tidningen för brott mot pressetiken. Bild försvarar sitt tilltag med att det nu är bevisat hur lätt utomstående kan manipulera poströstningar.

Tipset är ändå att ja-sidan vinner. Då kan EU andas ut. Och hoppas att Frau Merkel fortfarande har energi och kraft att ta itu med den förnyelse som unionen onekligen behöver.

På hemmaplan har hon redan skrivit sitt testamente. På CDU:s ministerlista saknas många veteranpolitiker, Merkels förra betrodda. I stället många nya (och framför allt yngre) namn; Muttis efterträdarkandidater är nominerade. Kanske vi redan skall lägga namnen Kramp-Karrenbauer, Klöckner och Karliczek på minnet? Men Merkel skulle inte vara den skickliga taktiker hon är, om hon inte samtidigt hade lyft upp sin hätskaste kritiker, ärkekonservative Jens Spahn till hälsovårdsminister.

Kanske tanken är att hälsovården, där socialdemokraterna krävt vittgående reformer, tar så mycket av Spahns tid att han inte hinner blanda sig i flyktingpolitiken? Att binda Spahn till regeringsprogrammet fyra år framöver dämpar troligen ändå hans yvigaste utspel.

CDU och SPD, de bägge stora folkpartierna, vars sammanlagda stöd för 30 år sedan närmade sig 90 procent är i dag så gott som halverade. I synnerhet yngre väljare har i den ena opinionsmätningen efter den andra sagt att ingetdera representerar deras intressen. Ändå gick Merkels valkampanj inför valet i september ut på "So gut. I Tyskland lever vi alla gott". Sossarnas valkamp med Martin Schulz lyfte aldrig. Mittenpolitiken stod bägge partierna dyrt.

De stora folkpartiernas era går obevekligen mot sitt slut.

Den koalitionsregering som nu ses som landets enda räddning är de facto en politisk anomali.

För att rädda vad som räddas kan torde SPD nu göra en vänstergir medan CDU redan styr högerut.

Hur länge håller regeringssamarbetet för det trycket?

Kanske EU endast får en andningspaus …

Irma Swahn fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfors och Ingå

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning