Iver och nervositet inför skolflytt i västra Helsingfors

Oscar Ehrnrooth väntar med iver på hösten. Bild: Cata Portin

Från och med nästa höst flyttas undervisningen för sexorna i Hoplaxskolans enheter i Kårböle, Munksnäs och Haga till Hoplaxskolans årskurs 7-9 i Munksnäs. Där kommer årskurserna 6-9 att vistas i samma byggnad.

Oscar Ehrnrooth är tolv år gammal och går i Hoplaxskolans enhet i Munksnäs. Han har höga förväntningar inför flytten i höst och tycker att det ska bli roligt med miljöbytet.

– Jag fick en bra klass och tycker det blir roligt att gå med de äldre eleverna, jag känner mig inte alls nervös, säger han.

– Min skolväg blir kortare, jag bor bara tre minuter från skolan. Det känns väldigt skönt.

För många andra känns ändå skolflytten jobbig och skolvägen blir betydligt längre. Jessica Rehn, Nea Sahlin och Matilda Antas går alla i årskurs fem i Hoplaxskolans enhet i Kårböle och flickornas skolväg kommer att förlängas rejält. Jessica Rehn längtar inte till hösten då det kommer ta längre för henne att ta sig till skolan.

Jessica Rehn, Nea Sahlin och Matilda Antas trivdes bra i Kårböle och känner sig nervösa inför flytten. Bild: Cata Portin

– Min skolväg kommer att bli åtta kilometer längre. Jag måste stiga upp mycket tidigare på morgonen.

Tjejerna är också eniga om att de trivdes väldigt bra på sin gamla skola och gärna hade stannat kvar också nästa läsår.

– Det känns nervöst att byta skola och gå med de äldre, det är så trivsamt i Kårböle.

Barnen är inte de enda som påverkas av flytten, också föräldrarna har tankar om skolbytet. Robin Backman är förälder till ett av barnen som kommer att börja i sexan i Munksnäs. Han förstår att flytten är nödvändig, men tycker den hade kunnat skötas bättre.

Robin Backman tycker att skolbytet hade kunnat vara bättre organiserat. Bild: Cata Portin

– Det kändes väldigt förhastat och ostrukturerat. Planeringen känns bristfällig. Jag vet att det är flera föräldrar som känner på samma sätt, säger Robin Backman.

– Jag tror också det kan vara jobbigt för barnen att knyta en massa bekantskaper under sexan och sedan vara tvungna att byta skola om de inte stannar kvar i Munksnäs i årskurserna 7-9.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning