Italiens nej ökar tvivlet på EU:s asylreform

Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini. Bild: Andreas Solaro

Italiens nya regering inleder sitt styre med att säga nej till EU:s asylreform – åtminstone som den ser ut just nu.Den överenskommelse som utlovats till slutet av juni verkar nu allt mer osannolik.

Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini ägnar själv tisdagen åt ett möte i senaten, men skickar med ett tydligt nej till den diskussion som EU-ländernas migrationsministrar då har om försöken att skapa nya gemensamma asylregler i EU.

– De förslag som nu ligger kommer i slutändan att straffa Italien och länderna vid Medelhavet och bara tjäna Nordeuropas intressen, sade Salvini i söndags, enligt den italienska upplagan av nättidningen Huffington Post.

I Salvinis frånvaro kommer Italien att representeras av landets EU-ambassadör.

Merkel tvekar

Tisdagsmötet har länge setts som avgörande för att EU-ledarna ska kunna ge slutgiltigt klartecken till ett nytt asylsystem när de håller sitt nästa toppmöte i Bryssel om drygt tre veckor.

I en tidningsintervju i söndags aviserade dock Tysklands förbundskansler Angela Merkel att det sannolikt är för tidigt att tro på en uppgörelse redan i juni. Inte minst finns ett benhårt motstånd från länder som Ungern och Polen som envist vägrar att gå med på någon form av obligatorisk omfördelning av asylsökande mellan medlemsstaterna.

Från Italien hälsar nu Salvini dessutom att landet kräver ytterligare åtgärder på migrantsidan.

– Landstigandet och omhändertagandet av hundratusentals 'icke-flyktingar' kan inte fortsätta att bara vara Italiens problem. Antingen sträcker Europa ut en hand för att hjälpa oss med säkerheten eller så måste vi välja en annan väg, skrev den nye inrikesministern på Twitter på måndagen.

Artikeln har uppdaterats kl. 20.03.

Fakta

EU:s sju asylförslag

EU-kommissionen lämnade förslag till sju olika rättsakter under 2016, som har kommit olika långt i förhandlingsprocessen. Flera av dem förhandlas nu mellan EU-länderna och EU-parlamentet:

Förslag om en reviderad Dublin-förordning (kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan)

Förslag om normer för mottagande av asylsökande

Förslag om normer för när personer ska anses berättigade till internationellt skydd

Förslag om gemensamma regler för hur skyddet i EU ska fungera

Förslag om databaser för jämförande av fingeravtryck och identifiering av asylsökande

Förslag om att skapa en gemensam asylbyrå

Förslag om nya ramar för vidarebosättning (kvotflyktingar).

Målet har den senaste tiden varit att nå en överenskommelse i tid till nästa toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer, i Bryssel den 28–29 juni.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03