Italienskt mörker i Netflixserie

Huvudpersoner. Alessandro Borghi, Eduardo Valdarnini och Giacomo Ferrara i en serie som bygger på en bok från 2013.Bild: Emanuela Scarpa/Netflix

Först kom boken, sedan biofilmen – och nu tv-serien Suburra. Netflix första italienska tv-serie är en mörk skildring av våld och korruption.

Suburra finns på Netflix.

– Sex, droger och Vatikanen – är det realiteten i dagens Italien?

Det är Michele Placido, en av seriens tre regissörer som ställer den retoriskt laddade frågan.

Filmen Suburra skildrade ett land där alla, inklusive präster och högt uppsatta politiker, kan köpas. I tv-serien hoppar man tillbaka några år i tiden. Det är med andra ord en "prequel", där vi får se vad som ledde fram till händelserna i filmen.

Sammanflätade öden

Handlingen centreras kring tre unga män, som egentligen inte har någonting gemensamt, men som möts av en slump och vars öden nu flätas samman i en allt våldsammare intrig.

En av de unga männen spelas av Alessandro Borghi. När TT möter honom och några av seriens upphovsmän på en presskonferens under filmfestivalen i Venedig säger han:

– Jag var med även i filmen och nu får jag spela en yngre version av mig själv. Det gav mig en fantastisk möjlighet att kunna skildra hur den här personen blir den han är i filmen.

Känd från Bläckfisken

De tre regissörerna är Michele Placido, Andrea Molaioli och Giuseppe Capotondi. Placido är ett hyfsat känt namn efter det att han spelade huvudrollen i den klassiska tv-serien Bläckfisken. Numera ägnar han sig lika mycket åt regijobb som åt att stå framför kameran:

– Tv-branschen håller på att förändras och det tvingar även oss att ändra vårt sätt att tänka. Det är en revolution som pågår och jag är väldigt glad över att få vara en del av den. När vi gjorde serien var det två ord som kändes extra viktiga – skönhet och våld.

– Det Rom vi skildrar har element av verklighet, men det är också fiktion. Det finns delar av sanning i det, men detta har vi ändrat.

Vilken är skillnaden mellan att göra en politisk thriller för den inhemska marknaden och att göra en för Netflix?

– Netflix är globalt, det vi gör måste kunna attrahera tittare i olika världar. Så i stället för att använda oss av språket talar vi ofta genom symboler och bilder, säger producenten Riccardo Tozzi.

Gunnar Rehlin/TT

Fakta

Suburra

Bygger på boken med samma namn av Carlo Bonini och Giancarlo De Cataldo som kom 2013.

2015 gick filmen Suburra upp på biograferna. Den finansierades av Netflix och det italienska tv-bolaget RAI. För regin stod Stefano Sollima.

I tv-serien medverkar bland andra Alessandro Borghi, Giacomo Ferrara, Eduardo Valdarnini, Claudia Gerini och Filippo Nigro.

Seriens alla tio delar kan ses på Netflix.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00