Italienskt drama på EU-toppmötet

Italien sätter sig på tvären direkt vid EU-toppmötet i Bryssel. Premiärminister Guiseppe Conte vägrar att gå med på några andra frågor om han inte får gehör för Italiens linje i migrationsfrågan.

Första arbetspasset på EU-toppmötet i Bryssel skulle gå snabbt. EU-ledarnas beslut om handel, relationen till USA och försvar var väl förberedda. Men när beslutet skulle fattas gjorde Conte sitt första inlägg och konstaterade att han inte tänkte godkänna några slutsatser om andra ämnen förrän kvällens migrationsdiskussion är över.

– Eftersom migrationsdelen fortfarande återstår kan jag inte säga ja, ska Conte ha sagt inför förvånade EU-ledare.

Statsminister Juha Sipilä bekräftar för STT att Conte har hotat med att använda sitt veto mot slutsatserna.

– Kan mycket väl bli den svåraste natten i Bryssel under min tid som statsminister. Italiens Conte lät förstå att han är redo att använda veto, säger Sipilä till Yle.

Italiens nya populistiska regering har en mer hårdför hållning i asylpolitiken och har bland annat hindrat flera räddningsfartyg att lägga till i italienska hamnar.

Statsminister Juha Sipilä säger att mötet i Bryssel kan bli den längsta under hans tid som statsminister. Bild: Lehtikuva/Anniina Luotonen

Asylcenter diskuteras

Migrationen dominerar stort när djupt splittrade EU-ledare samlas till toppmöte i Bryssel. Ett förslag om asylcenter utanför EU ser dock ut att vara en enande faktor.

I förslaget som EU-ledarna ska ta ställning till talas det om "plattformar för landstigning". Få detaljer finns om hur de ska fungera, eller om det rör sig om båtar, flottar eller mottagningscenter på land. Men det ska vara ställen dit människor som räddats på Medelhavet ska föras.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betonar att EU inte på egen hand kan besluta om att ta emot flyktingar och migranter utanför unionen.

– Vi kan tala om att skicka fartygen till andra länder, till exempel i Nordafrika. Men vi måste tala med de länderna först. Vi kan inte göra det över deras huvuden, säger Merkel på väg in till mötet.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel inför EU-toppmötet som bland annat handlar om migrationen till EU-området. Bild: Lehtikuva/AFP/Ludovic Marin

"Ändrar allt"

Österrikes kansler Sebastian Kurz, vars land snart tar över EU:s ordförandeklubba, och som leder en regering som är tuff i asylfrågor, är nöjd med att EU nu fokuserar på gränsskydd och att minska antalet migranter som kommer. Han tror att asylcenter i Nordafrika kan "ändra allt".

– Jag tror att det är möjligt att inleda ett skifte i flyktings- och migrationspolitiken, säger Kurz.

– Det blir mindre attraktivt för människor att ge sig av illegalt. Och det drar undan affärsunderlaget för smugglarna.

Den svenska statsministern Stefan Löfven vill inte ge klartecken till asylcentren ännu. Men han kan tänka sig att diskutera vidare om förslaget.

Han betonar att centren måste drivas i nära samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och den internationella flyktingorganisationen IOM. EU-länderna måste också enas kring vem som ska ta hand om de flyktingar som har skyddsbehov.

– UNHCR och IOM är inte intresserade av en lösning som sedan visar sig inte fungera därför att det är för få länder som tar emot, säger Löfven.

"Misslyckande"

Tanken för ett halvår sedan var att EU-ledarna på toppmötet skulle vara överens om ett nytt framtida asylsystem för EU. Så blir det inte. Frågan om hur flyktingar ska omfördelas mellan EU-länderna är helt låst. Vissa länder med Ungern i spetsen vill inte tvingas att ta emot asylsökande.

– Det är ett misslyckande, säger Löfven om att EU-ledarna inte lyckats enas.

Fem av sju rättsakter i det omfattande lagpaketet är dock i princip klara och kan komma att beslutas om utan att den infekterade omfördelningsfrågan är löst.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00