Italienske ministern varnar hjälpbåtarna: Kom inte hit

Den italienske inrikesministern Matteo Salvini varnar de som hjälper båtmigranter att ta sig till Italien. Arkivbild. Bild: AP-TT/Domenico Stinellis

Italiens inrikesminister Matteo Salvini skickade på lördagen en varning via Facebook. Hjälpbåtar får lov att söka andra hamnar var budskapet.

Varningen var riktad till en räddningsinsats bestående av två icke-statliga räddningsfartyg från Nederländerna med syfte att hjälpa migranter utanför Libyens kust.

"De ska veta att Italien inte längre vill vara en del av handeln med papperslösa migranter och att de kommer att behöva leta efter andra hamnar att åka till", skriver Salvini bland annat i Facebookinlägget.

Så sent som i förra veckan förbjöd Italiens nya högerpopulistiska regering räddningsfartyget Aquarius med mer än 600 migranter ombord från att gå i land i Italien.

Aquarius fick i stället grönt ljus att åka till Spanien, där båten väntas anlända till Valencia på söndag.

Italiens behandling av migrantbåten fick den franske presidenten Emmanuel Macron att gå i taket. Relationen mellan länderna mildrades dock på fredagen när den italienske premiärministern Giuseppe Conte anlände till Paris för ett möte med Macron. Där enades de två om att EU borde inrätta asylcenter i Afrika för att för förhindra "dödsresorna".

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03