Italienska barn återvänder till skolbänkarna

En pojke i Rom får sina händer tvättade med handsprit inför den första skoldagen. Bild: Cecilia Fabiano/TT-AP

Efter sex månaders uppehåll återvänder nu miljoner barn till de italienska skolbänkarna. 5 000 extra klassrum har ställts i ordning för att ge eleverna större möjlighet att undvika smittspridning.

Runt 5,6 miljoner av Italiens totala 8 miljoner skolelever kom på måndagen tillbaka till en ny sorts skola – en som präglas av restriktioner och smittskyddsåtgärder. Bland annat väntar munskydd, skolbänkar för endast en person och brist på lärare.

"Det kommer att finnas svårigheter och olägenheter, framför allt till en början", skriver premiärminister Giuseppe Conte i ett Facebookinlägg där han även tackar alla de lärare som fram tills nu gjort "extraordinära insatser" med distansundervisning.

Italien var ett av de länder som drabbades tidigast av coronapandemin. Totalt har över 35 000 italienare hittills avlidit till följd av viruset.

Conte uppmanar eleverna att dra sitt strå till stacken för att undvika smittspridning när de nu återvänder till skolan.

"Ni måste göra er del. Ni måste lova att följa de regler som ska skydda er hälsa, och era nära och käras hälsa", skriver han.

Den senaste tiden har Italien rapporterat fler än 1 500 nya fall av covid-19 om dagen. I de södra regionerna Puglia och Kalabrien har skolstarten skjutits upp till 24 september, med hänvisning till att skolorna inte är redo att leva upp till de nya regelverken.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning