Italiensk specialitet

Penne alla Norma är en klassisk rätt från Sicilien, den sägs vara uppkallad efter operan Norma av kompositören Bellini. Bild: Janerik Henriksson/TT

Något av Siciliens nationalrätt. Där använder man ”ricotta salata”, som är lite svårt att hitta i Sverige, men som kan ersättas med pecorino eller vanlig ricotta.

Penne alla Norma

För 4 portioner, 40 minuter

400 g penne

salt

2 auberginer, skurna i tärningar och/eller skivor

olivolja

2 vitlöksklyftor, hackade

100 g ricotta salata (alt. vanlig ricotta eller pecorino)

2 burkar hela tomater à 400 g

20 pinjenötter

50 g mandelflarn

1 kruka färsk basilika

1 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad

1 liten nypa chiliflakes

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Salta auberginetärningarna och låt ligga och dra i tjugo minuter. Skölj och låt rinna av ordentligt. Stek dem sedan i olivolja tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt vitlöken mot slutet.

2. Mixa ost, tomater, pinjenötter, mandel och basilikablad (spara lite till garnering) i matberedare. Häll upp i en kastrull och tillsätt aubergine, oregano och lite chiliflakes. Låt puttra en stund medan du kokar pastan enligt anvisningarna på paketet. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka pastan i rikligt saltat vatten tills den är knappt al dente. Spara en mugg av pastavattnet, låt resten rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Blanda med tomatsåsen och lite av kokvattnet. Koka klart under omrörning. Servera med färskriven parmesan.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning