Italiensk specialitet
Något av Siciliens nationalrätt. Där använder man ”ricotta salata”, som är lite svårt att hitta i Sverige, men som kan ersättas med pecorino eller vanlig ricotta.
Penne alla Norma
För 4 portioner, 40 minuter
400 g penne
salt
2 auberginer, skurna i tärningar och/eller skivor
olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
100 g ricotta salata (alt. vanlig ricotta eller pecorino)
2 burkar hela tomater à 400 g
20 pinjenötter
50 g mandelflarn
1 kruka färsk basilika
1 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
1 liten nypa chiliflakes
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Salta auberginetärningarna och låt ligga och dra i tjugo minuter. Skölj och låt rinna av ordentligt. Stek dem sedan i olivolja tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt vitlöken mot slutet.
2. Mixa ost, tomater, pinjenötter, mandel och basilikablad (spara lite till garnering) i matberedare. Häll upp i en kastrull och tillsätt aubergine, oregano och lite chiliflakes. Låt puttra en stund medan du kokar pastan enligt anvisningarna på paketet. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka pastan i rikligt saltat vatten tills den är knappt al dente. Spara en mugg av pastavattnet, låt resten rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Blanda med tomatsåsen och lite av kokvattnet. Koka klart under omrörning. Servera med färskriven parmesan.