Italiensk favorit i talmansval

Det nya EU-parlamentet samlades i tisdags i Strasbourg. Bild: Jean-Francois Badias/TT-AP

En italienare tycks ersätta en annan när EU-parlamentet röstar om ny talman för åtminstone 2,5 år framöver.Doldisen David Sassoli väntas få brett stöd i en mjukprotest mot stats- och regeringschefernas uppgörelse om EU:s toppjobb.

Sassoli, tidigare journalist och tv-kändis, har suttit i EU-parlamentet sedan 2009 för socialdemokratiska Demokratiska partiet och ingått i kadern av vicetalmän sedan 2014.

Nu förs han fram av den socialdemokratiska partigruppen S&D i dagens talmansval, med motkandidater så här långt endast från De gröna, vänstergruppen GUE och EU-skeptiskt konservativa ECR.

Bland annat väntas Sassoli få stöd även av parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, som suttit på talmansposten de senaste 2,5 åren genom Sassolis konservative landsman Antonio Tajani.

Fyra kandidater är anmälda till dagens talmansval i EU-parlamentet:

Ska Keller, Tyskland, för De gröna/EFA.

Sira Rego, Spanien, för vänstergruppen GUE/NGL.

David-Maria Sassoli, Italien, för socialdemokratiska S&D.

Jan Zahradil, Tjeckien, för EU-skeptiskt konservativa ECR.

För att bli vald krävs absolut majoritet av rösterna. Nya kandidater kan tillkomma om det behövs fler omröstningar.

"Markering"

Valet blir i så fall lite av en protest – fast bara lite. När EU:s stats- och regeringschefer efter tre dagars toppmöte i går enades om sitt paket kring toppjobben i EU innehöll det formellt ingenting om talmansposten. Däremot fanns en inofficiell förhoppning om att parlamentet ska välja Bulgariens socialdemokratiske förre premiärminister Sergej Stanisjev till sin ledare, för att ge en god geografisk balans mellan toppjobben.

Att i stället Sassoli lanseras är ett tecken på att parlamentet inte tänker svälja allt som premiärministrarna och presidenterna säger.

Viktigare röst

För ledarpaketet är dock den viktigaste omröstningen först om två veckor då parlamentet ska ta ställning till förslaget att utse Tysklands kristdemokratiska försvarsminister Ursula von der Leyen till ny ordförande i EU-kommissionen.

Trots dagens markering är det ändå få som tror att von der Leyen behöver vara orolig. Tyskan lär kunna räkna med ett brett stöd från främst konservativa och liberaler, men också exempelvis de spanska socialdemokraterna, som gläder sig över att toppjobbspaketet innehåller en av deras partikamrater som ny utrikeschef.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning