Italiensk domstol slår fast: Hundägare får stanna hemma för att vårda sjuk hund

SJUKA HUNDAR SKA VÅRDAS. Djurrättsgruppens ordförande Gianluca Felicetti säger att alla hundägare som får intyg från en veterinär ska ha samma rätt och att fallet är prejudicerande. Arkivbild Bild: Mostphotos

I Italien är det visat sig vara tillåtet att vara hemma med sjuk hund. Det ovanliga fallet blir prejudikat.

En italiensk bibliotekarie har fått rätt i ett fall där hon krävde två dagars betald ledighet från sitt jobb för att vårda sin sjuka hund, den 12-åriga engelska settern Cucciola. Hunden skulle genomgå en operation och behövde någon som följde med dens återhämtning, men utan ledighet kunde kvinnan inte göra det själv och hon lyckades inte heller hitta någon som kunde vårda hunden i hennes ställe.

Med hjälp av en europeisk djurrättsgrupp lyckades hon övertyga domstolen att arbetsgivaren, universitetet La Sapienza, måste bevilja henne två dagars sjukledighet för att ta hand om hunden.

Rätten ansåg att kvinnan skulle ha gjort sig skyldig till djurskyddsbrott om hon lämnat sin sjuka hund vind för våg. Hennes arbetsgivare skulle alltså ha tvingat henne till ett brott om hon inte hade fått ledigt.

Enligt nyhetsbyrån AP meddelade kvinnan att hon är singel och att hon inte har någon familj förutom hunden. Hon hittade den övergivna hunden i en park i Rom och bestämde sig för att ta hand om den. Nu blir fallet prejudikat, skriver HS.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46