Italiensk cupfinal diskriminerar kvinnor

Bild: Lehtikuva-AFP/Marco Bertorello

Kvinnor som vill vara på plats för herrarnas italienska supercupfinal får inte många bänkrader att välja på.

Matchen mellan Juventus och Milan spelas i saudiska Jeddah den 16 januari, och på finalarenan är det endast familjesektionerna som är öppna för kvinnliga fans, skriver SVT med hänvisning till ett pressmeddelande från italienska Serie A. Arenan tar in 60 000 åskådare men att döma av pressmeddelandet är kvinnor bara välkomna på 35 av de 138 sektionerna.

I Saudiarabien har det tidigare varit förbjudet för kvinnor att gå på fotboll, men ett antal arenor har numera sektioner för kvinnliga supportrar.

Tre av de kommande fem finalerna i italienska supercupen ska spelas i Saudiarabien. Människorättsorganisationer har tidigare uppmanat de ansvariga att flytta matchen, med hänvisning till mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som dödades när han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning