Italiens vice premiärminister: Inga EU-pengar om ingen hjälper till

Migranter sitter kvar på kustbevakningsfartyget Diciotti i italienska Catania. Bild tagen på onsdagen. Bild: TT-AP/Orietta Scardino

Italiens vice premiärminister hotar med att stoppa betalningarna till EU om inga medlemsländer visar sig villiga att bistå i migrationsfrågan.

Vice premiärminister Luigi Di Maio säger att hans parti Femstjärnerörelsen kommer att rösta för ett sådant stopp om inga länder tar emot migranter som väntar i hamnen i Catania, på Sicilien, efter att ha räddats av det italienska kustbevakningsfartyget Diciotti.

– Om man inte kommer fram till något vid EU-kommissionens möte som gäller omfördelning av migranter från Diciotti-fartyget i morgon kommer Femstjärnerörelsen och jag inte vara villiga att betala 20 miljarder euro varje år till EU, säger Di Maio i ett filmklipp på Facebook.

Den italienska regeringen som tillträdde i mars, med anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega, har sagt att Italien inte ska ta emot migranter från räddningsfartyg. Landet har de senaste åren tagit emot en absolut merpart av alla migranter som kommit över Medelhavet.

Samtidigt har en italiensk åklagare inlett en förundersökning om huruvida migranterna på Diciotti kan anses vara kvarhållna ombord mot sin vilja.

De har vistats på fartyget i en vecka, efter att ha plockats upp i Medelhavet. Sent i onsdags kväll tilläts 27 ensamkommande minderåriga gå i land, och tidigare har personer i behov av vård fått lämna fartyget, men runt 150 personer är kvar ombord.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning