Italiens läkare på bristningsgränsen

En läkare hos en coronaviruspatient på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset Brescia i Italien. Bild: Luca Bruno/TT-AP

Mitt under brinnande coronakris i Italien varnar läkare för att allt fler inom landets sjukvårdspersonal, som redan går på knäna, smittats av viruset. Över 20 läkare har dött under epidemin.

– Våra krafter håller på att ta slut, säger Romano Paolucci, pensionerad läkare som ryckt in igen för att hjälpa till i kampen mot virusutbrottet, till Reuters.

– Vi har otillräckliga resurser och särskilt personal för nu, till råga på allt, börjar även personalen insjukna.

Han arbetar på sjukhuset Oglio Po utanför Cremona, en av de värst drabbade orterna i den virushärjade regionen Lombardiet. 25 av sjukhusets 90 läkare har smittats av viruset och totalt har en femtedel av alla anställda testats positivt, uppger sjukhuschefen Daniela Ferrari för Reuters.

En liknande situation råder på en rad andra sjukhus i landet.

Sannolikt bidrog brist på skyddsutrustning vid utbrottets början till den stora spridningen bland sjukvårdspersonalen – som sedan i sin tur befaras ha spridit smittan vidare innan de upptäckte att de bar på viruset.

Hittills under Italiens virusutbrott har 24 läkare dött, enligt den italienska läkarfederationen, som dock påpekar att dödsorsaken inte nödvändigtvis är covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset orsakar, i alla de aktuella fallen.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning