Italiens inrikesminister Matteo Salvini utreds – vänder sig emot åklagarna

Italiens inrikesminister Matteo Salvini utreds efter att ha hindrat migranter att gå i land från ett italienskt kustbevakningsfartyg. Bild: Lehtikuva/AFP/Andreas Solaro

Italiens inrikesminister Matteo Salvini utreds av åklagare för att ha hindrat över 100 migranter från att lämna ett italienskt kustbevakningsfartyg. Nu går han i svaromål i ett filmklipp på Facebook.

– Ett statligt organ utreder ett annat statligt organ. Med den lilla skillnaden att ni har valt det här statliga organet, säger Matteo Salvini.

– Det är ni som har bett den här ministern att kontrollera gränserna, kontrollera hamnarna, begränsa ankomsterna, att begränsa illegala migranters resor.

Det var i mitten av augusti som det italienska kustbevakningsfartyget Diciotti räddade över 100 migranter i Medelhavet. När fartyget nådde hamn på Sicilien fick migranterna inte gå i land, på Salvinis order. Efter tio dagar tilläts de göra det, sedan Irland, Albanien och den katolska kyrkan i Italien gått med på att ta emot dem.

Matteo Salvini, som också är ledare för det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, utreds för olaga frihetsberövande.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03