Italien till EM-final efter straffdrama

Dani Olmo brände sin straff. Bild: AFP/Lehtikuva/Andy Rain

Italiens gulddrömmar lever. Gianluigi Donnarummas räddning och Jorginhos kyla blev avgörande i straffrysaren mot Spanien. Nu väntar EM-final på Wembley på söndag.

Efter några tunga mästerskapsår för italiensk landslagsfotboll började EM-sommaren med rivstarten i premiären i Rom, 3–0 mot Turkiet. Sedan dess har Italien inte saktat ner.

Obesegrade i gruppen, slutspelssegrar mot Österrike och Belgien och nu en dramatisk straffseger i semifinalen mot Spanien gör att Italien spelar EM-final för första gången på nio år.

Gianluigi Donnarumma räddade Spaniens fjärde straff, slagen av Alvaro Morata, och Jorginho avgjorde.

Nu väntar Danmark eller England i finalen i London på söndag.

Nära åt båda håll

Spanien stod sin vana trogen för det mesta av bollinnehavet och borde kanske ha tagit ledningen efter drygt 25 minuters spel. Dani Olmo, som var tillbaka i startelvan, sköt ett skott som täcktes. 23-åringen fick däremot direkt tillbaka bollen och slog till – men Italiens målvakt Gianluigi Donnarumma var snabbt nere och räddade.

Italien fick i sin tur ett gyllene läge bara minuten före pausvila, och det var den tidigare i turneringen så framgångsrika vänsterkanten som höll sig framme – trots skadade Leonardo Spinazzolas frånvaro.

Lorenzo Insigne fick en fin boll av Leonardo Bonucci, tog sig in i straffområdet och serverade Spinazzolas ersättare på vänsterbacken, Emerson, som kom löpande – men träffade ribban.

Andra halvlek började inte helt olikt den första. Det var någon Spanien-chans här, och en Italien-chans där. Men så kom en italiensk kontring i 60:e minuten.

Donnarumma fångade upp bollen och rullade snabbt igång ett anfall. Två snabba passningar senare var Italien och en djupledslöpande Ciro Immobile i höjd med straffområdeslinjen varpå Aymeric Laporte bröt med en glidtackling. Men i stället för att bollen hamnade i spansk säkerhet letade den sig till Federico Chiesa som vände upp och skruvade in bollen i bortre hörnet.

Morata in

Spaniens förbundskapten Luis Enrique behövde göra något. Klockan tickade och hans landslag var en dryg halvtimme från att ha spelat färdigt i EM.

Strax efter Italiens ledningsmål bytte han in den kritiserade anfallaren Alvaro Morata som för första gången i turneringen fick inleda på bänken. Det visade sig vara ett smart drag.

Med tio minuter kvar av full tid fick Morata bollen halvvägs in på offensiv planhalva. Kraftfullt tog han sig framåt, väggspelade sig fri med Dani Olmo och placerade in kvitteringen.

1–1 blev också resultatet efter full tid och matchen gick till förlängning där två lag med trötta spelare skulle göra upp. Men förlängningsspelet bjöd inte på alltför många farligheter och matchen gick till straffar.

Där klev Gianluigi Donnarumma fram och räddade Alvaro Moratas straff och Jorginho avgjorde kyligt och Italien vann med 2–1.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning