Italien spelade oavgjort i hyllningsmatchen

Lorenzo Pellegrini. Bild: Marco Lehtikuva/Bertorello

Sjukvårdspersonal och borgmästare i det av coronapandemin hårt coronadrabbade Bergamo fick se Italien möta Nederländerna i Nations League. I en match som slutade oavgjort.

Fram till onsdagen hade det inte spelats landslagsfotboll på Bergamo-stadion sedan 2006. Det italienska fotbollsförbundet valde att lägga matchen i just Bergamo för att hedra staden som ligger i Lombardiet, en av de regioner i Italien som drabbats allra hårdast av covid-19. Bland annat anses Champions League-matchen i mars mellan Atalanta och Valencia i just Bergamo, ha varit ett superspridartillfälle dit tusentals coronafall i området kunde härledas.

Onsdagens Nations League-match var tänkt att spelas helt utan publik men man släppte till slut in 1 000 åskådare. Bland dem fanns borgmästarna från de 243 kommunerna i Bergamoprovinsen, samt sjukvårdspersonal som arbetat under pandemin.

Romamittfältaren Lorenzo Pellegrini gjorde 1–0 till Italien men Donny van de Beek kvitterade för Nederländerna och ordnade delad poäng.

I samma grupp besegrade Polen Bosnien-Hercegovina med 3–0 på hemmaplan. Tabellettan Polen fick spela större delen av matchen med en man mer på planen efter att Malmö FF-spelaren Anel Ahmedhodzic fått syna det röda kortet redan efter 15 minuter när han drog omkull Robert Lewandowski.

Efter fyra omgångar har Polen sju poäng, Italien sex, Nederländerna fem och Bosnien–Hercegovina två.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning