Sakta men säkert försöker Italien öppna upp igen

Öde gator i Italien, som här i Milano tidigare i veckan, kan bli ett minne blott då landet lättar på coronarestriktionerna med start på måndag. Bild: Luca Bruno/AP/TT

Från och med den 3 juni tillåts resor till och från Italien, enligt regeringen.

Redan på måndag väntar lättade restriktioner för italienarna. Invånarna får större frihet att röra sig utomhus, förutsatt att man inte är ålagd karantän efter kontakt med smittad. Personer som har haft kontakt med smittade måste fortsättningsvis isolera sig.

På måndag får också italienare börja resa inom regionerna – och får därmed tillåtelse att besöka vänner och familj inom regionerna igen, enligt det nya beslutet.

För att resa mellan regionerna får man dock vänta till den 3 juni. Då öppnar Italien också för utrikesresor.

Blev epidemins ansikte

Italien införde omfattande restriktioner i mars för att bromsa spridningen av coronaviruset. Hittills har landet, ett av världens värst drabbade, registrerat över 220 000 smittade och över 31 000 coronarelaterade dödsfall sedan utbrottet upptäcktes i februari.

Bilder och reportage spreds över hela världen från överfulla sjukhus, kaos och död. Läkare larmade om att de aldrig någonsin sett något liknande under hela sin karriär. Men de hårda restriktionerna gav effekt och bromsade smittan.

När utbrottet var som värst i mars registrerades över 900 döda på ett dygn och närmare 4 000 människor intensivvårdades i landet samtidigt.

I fredags rapporterades 242 dödsfall, jämfört med 262 dagen innan. Antalet smittade per dag har gradvis minskat och runt 800 personer intensivvårdades i fredags för covid-19 i landet.

Restauranger öppnar

Bland annat drivet av viljan att få i gång ekonomin igen har Italien nu alltså börjat ta små steg på vägen tillbaka mot det normala.

Fabriker och parker har redan tillåtits öppna och nu förbereder sig restauranger och affärer för att öppna igen på måndag, förutsatt att strikta regler om social distansering efterlevs. Bland annat måste man hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter till andra personer.

– Utmaningen är enorm, så stor att det är svårt att beskriva, säger Alberto Volpe, chef vid en klädbutik i centrala Rom, till Reuters.

– Känslan av ovisshet dominerar allt.

Även Peterskyrkan i Rom öppnar för besökare på måndag efter att ha varit stängd i över två månader.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning