Italien i en mörk politisk labyrint

Det italienska parlamentsvalets segrare försöker på olika sätt ignorera varandra. De tänkbara regeringarna är åtskilliga, men det är långt ifrån säkert att de kan förverkligas. Regeringsfrågan blir därför en mycket svår nöt att knäcka för landets president Sergio Mattarella.

Merparten av italienarna har av tradition ofta placerat sig politiskt nära mitten i enlighet med en lång kristdemokratisk tradition. Inte för långt till höger och inte för långt till vänster. I början av förra mandatperioden 2013 valde Demokraternas (Pd) partiledare Matteo Renzi och Forza Italias Silvio Berlusconi att regera tillsammans. I dag är båda partierna stora förlorare. Renzi avgick som partiledare i måndags. "Vår roll under denna mandatperiod är att vara i opposition", sa han.

Vinnarna däremot solar sig i segerns glans: Femstjärnornas Luigi di Maio och Legans ledare Matteo Salvini har haft enorm framgång. I dag är de två av de mest framgångsrika partierna i Europa som utmanar det etablerade politiska etablissemanget. Salvini står dock betydligt mer till höger och måste också definieras som direkt främlingsfientlig.

Det märktes när Salvini höll presskonferens i Europaparlamentet i Strasbourg i veckan i samband med att han nu lämnar sin plats där. Salvini hör till dem som nästan aldrig har visat sig i Strasbourg.

Hans farväl här inkluderade utspel som att "euron är en felaktig valuta, nu jobbar vi på en plan b". För Salvini är det inte heller inte nödvändigt att alltid respektera EU:s stadgar om att budgetunderskott inte får överskrida tre procent av BNP. Med uttalandet "Europa får inte reduceras till ett enda stort flyktingläger", satte han punkt.

Nästan samtidigt kom Femstjärnornas Lugi di Maio till den utländska pressklubben i Rom. Han var elegant klädd med slips och mer solbränd än vanligt efter en privat helg på Sicilien. Med 32,7 procent av väljarnas röster ser han sig med rätta som valets absolute vinnare. "Ingen kan regera utan oss" lyder hans mantra" som bortser från det faktum att högerkoalitionen med Salvini och Berlusconi faktiskt är större.

– Detta val har varit som en örfil gentemot hur all politik utövats tidigare. Detta är ett postideologiskt resultat som står över vänster och höger, säger di Maio.

Han är inte orolig för Italiens ekonomi och menar att införandet av medborgarlöner (knappt 770 euro i månaden) kommer att introduceras snabbt. I vissa kommuner i Syditalien röstade sex av tio invånare på Di Maio. Medborgarlönen var ett tungt vägande skäl visar undersökningar.

Vad händer nu? Pier Carlo Padoan (Pd), som varit Italiens finansminister de senaste fyra åren, fick häromdagen den frågan på ett av EU:s Ekofin-möten. Han svarade sanningsenligt: "Jag vet inte".

Ett uttalande som fick Luigi di Maio att gå i taket och definiera Padoan som fullständigt oansvarig med uttrycket "han förgiftar våra brunnar". Det finns anledning att fråga sig vem eller vilka Femstjärnorna avser regera med. Med denna attack mot finansminister Padoan stänger di Maio dörren till Demokraterna, åtminstone tillfälligt.

Med uttalandet: "Vi kommer aldrig att regera med extremister" sätter han också stopp för en regering med Salvini? Nej det verkar faktiskt inte så, sista dagarna har de två haft kontakter och diskuterat om vem som skall få talmansposterna i det nya parlamentet.

I Quirinalpalatset provar säkerligen Mattarella alla möjliga varianter av en regering. Presidentens roll är att stå över partierna, samtidigt som han har mycket makt. Han har själv liknat det vid att vara domare under en fotbollsmatch. Spelet skall fungera korrekt.

Om Mattarella inte lyckas så blir det ganska snart nyval. När frågan kom upp på presskonferensen så log di Maio plötsligt ännu mer och sa lugnt: "vi räds inte ett nyval, då kommer vi fortsätta att växa".

Bakgrund

Parlamentsvalet den 4 mars resulterade inte i någon klar segrare alls.

Italien har aldrig tidigare haft en liknande politisk situation med tre stora politiska block utan egen majoritet.

Tre möjliga regeringskonstellationer kan vara baserade på: Femstjärnorna tillsammans med Lega, eller förlorarna Demokraterna (Pd) tillsammans med Femstjärnorna eller Lega.

Det nya parlamentet öppnas den 24 mars. Innan konsultationer om ny regering kan inledas måste talmän och gruppledare för de olika partierna vara valda.

Frågan om ny regering kommer därför inte upp förrän efter påsk den 3 april.

För att en ny regering skall bli fullt operativ måste den vinna två förtroendeomröstningar; i underhuset deputeradekammaren och i överhuset senaten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00