Italien först i världen med klimatlära

Italienska skolungdomar demonstrerar under den globala klimatstrejken i september. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Italiens två månader färska regering girar åt det gröna hållet. Från och med nästa år ska alla grundskoleelever lära sig om klimatförändringarna – något som landet blir först i världen med att införa.

I alla statliga grundskolor ska åtminstone 33 lärotimmar per år ägnas åt studier om klimatförändringarna och hållbar utveckling, enligt utbildningsministern Lorenzo Fioramonti.

Miljökunskap ska också genomsyra andra ämnen, som matematik, geografi och fysik.

– Det italienska utbildningssystemet blir det första någonsin att sätta miljön och samhället i centrum av allt, säger Fioramonti.

Grön politiker

Fioramonti, som tillhör antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen, är en känd förespråkare för grön politik.

Hans förslag om högre skatt på plastprodukter hamnade nyligen i 2020 års statsbudget – trots att det kritiserats av politiska motståndare med argumentet att befolkningen redan är för högt beskattad.

Han har också föreslagit högre skatter på flygbiljetter.

Fioramonti kritiserades även för att ha uppmanat elever att skolka i samband med den globala klimatstrejken i september.

Ny regering

Den månaden tillträdde Italiens nya regering, bestående av Femstjärnerörelsen (M5S) och det socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD).

Femstjärnerörelsen ingick även i den förra regeringskonstellationen. Den brakade samman i augusti sedan det främlingsfientliga koalitionspartiet Lega, lett av högerpolitikern Matteo Salvini, förklarat misstroende mot sin egen regering.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning