Italien är aldrig normalt

Håller hela Italien på att brinna upp? Ja, det verkar så med ett 30-tal larm varje dag som lamslår landet från Lombardiet i norr till Sicilien i söder. Det har inte regnat ordentligt de senaste sex månaderna. När det blåser tar elden fart på ett ögonblick i fnösketorr skog och macchiavegetation.

Merparten av de stora bränderna är anlagda. Det är lätt att slå fast, säger polisen, om det börjar brinna samtidigt på ett tiotal platser inom ett begränsat område. Urgamla arkaiska metoder används av kriminella kräk till människor som dränker in katter och får med bensin och tänder på. Det är en enormt plågsam död, och innan djuren dör sprider de elden över ett mycket stort område.

Maffian och kriminella intressen ligger bakom i många fall. De hoppas på EU-pengar för nyplantering av skog. Och i en korrumperad värld är det ofta just de som anlagt bränderna som får uppdraget att nyplantera, ofta förstås via en ren mellanhand. Förstör man fina naturområden blir de inte förklarade som nya nationalparker. Då kan cement och illegal byggnation etablera sig utan problem.

Hittills i år har över 52 000 hektar skog och jordbruksmark eldhärjats, varav 27 000 bara i juli. Det brinner på sluttningarna utmed vulkanen Vesuvius – ej aktiv i dagsläget – som är en nationalpark. Samma sak med naturreservatet Lo Zingaro på Sicilien, men även i Roms fina höga pinjeskog nära havet. Plötsligt omgärdas Fiats stora bilfabrik i Termoli av lågor och måste utrymmas. Tågen kunde inte passera och motorvägen fick stängas av.

"Förstör man fina naturområden blir de inte förklarade som nya nationalparker. Då kan cement och illegal byggnation etablera sig utan problem."

Civilförsvaret jobbar dygnet runt med helikoptrar och sina stora vattenplan kallade Canadair. De kan lasta hela 6 000 liter, vattnet skopas in i planet när det når vattenytan, och planet kan snabbt stiga upp på nytt.

Vattnet håller på att bli en bristvara, också i Rom som i över 2 000 år haft gott om vatten. Nu hotar kommunen med att stänga av vattnet under 4–6 timmar om dagen från första augusti. Anledningen är att stadens stora vattenreserv Braccianosjön norr om huvudstaden nått en rekordlåg nivå.

Böndernas intresseorganisation Coldiretti räknar med att förlusterna för jordbruket under 2017 redan uppgår till 2 miljarder euro.

Och som om det vore en dröm ser jag bilder på en väns instagram-konto: en vit snötäckt strand mitt i juli! Jo, de första våldsamma åskvädren har kommit. Stranden i San Benedetto del Tronto på Adriatiska kusten är tom på folk och helt vit. Totalt täckt av jättelika hagel.

Kan Italien aldrig vara normalt? Nej aldrig, det är landets stora förbannelse och stora potential. Vad som helst, men aldrig normalt.

Peter Loewe Journalist i Rom, Italien

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03