It-koncern utvidgar – tvåspråkigheten konkurrensfördel när 160 jobb flyttar till Vasa från Estland

Tietoevrys huvudkontor i Esbo. Bild: Tietoevry

Tvåspråkigheten och högskolenätverket lockar ett nordiskt it-bolag till Vasa. Rekryteringen inleds den här veckan.

Det nordiska it-bolaget Tietoevry utvidgar sin verksamhet i Vasa och erbjuder 160 nya jobb. Det är den största nyetableringen i Vasa på flera år.

Enheten i Vasa ska betjäna företagets finsk- och svenskspråkiga kunder. Rekryteringen inleds den här veckan och pågår fram till hösten.

Satu Kiiskinen, landschef för Tietoevry i Finland, säger att de är glada att få vara med och utveckla regionens näringsliv. "Tvåspråkiga och framåtskridande Vasa är en internationell stad med mångsidigt kunnande och ett omfattande högskolenätverk", skriver Kiiskinen i ett pressmeddelande.

Kiiskinen säger att Vasaenheten kommer att erbjuda sina anställda intressanta och omväxlande uppgifter inom it-stödtjänster och möjlighet att utvecklas som it-proffs i en internationell gemenskap. Hon välkomnar alla sökande som är intresserade av teknologisektorn.

Vasa stadsdirektör Tomas Häyry gläds åt beskedet. "Bolaget med global verksamhet kommer att ytterligare utvidga nätverken för internationell affärsverksamhet i regionen och särskilt föra in stark digitaliseringsexpertis till regionens energiindustrikluster", säger Häyry.

De cirka 160 jobben flyttar från Estland till Vasa. Tietoevry skriver att förflyttningen har att göra med att de vill koncentrera sina enheter. En stor del av de anställda i Estland är från Finland och Sverige och betjänar finsk- och svenskspråkiga kunder.

Erbjuder it-tjänster och it-stöd för företag och organisationer inom privata och offentliga sektorn.

Har omkring 24 000 anställda globalt.

Har sitt huvudkontor i Esbo.

Har sedan tidigare en enhet i Vasa med cirka 30 anställda, vilken 2021 utvidgas till ungefär 190 anställda.

Omsätter cirka 3 miljarder euro.

Finska Tieto och norska Evry fusionerades 2019.

Bolaget är börsnoterat i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning