Istanbulmisstänkt: Jag fick order från IS

Terrordåd. Den gripne mannen har erkänt attacken. Bild: Stringer

Nattklubbsskytten hade kommit till Turkiet för ett år sedan, och flyttade till Istanbul i december för att hitta ett lämpligt mål att slå till mot, berättar turkiska medier.

Den 34-åring som misstänks för nyårsnattens blodiga dåd på nattklubben Reina i Istanbul ska i polisförhör ha sagt att IS-jihadister i Syrien beordrade attacken, enligt turkiska medier.

Mannen, som är uzbekisk medborgare, ska också ha berättat att han tog sig in i Turkiet från Iran i januari 2016, och att han tillbringade merparten av fjolåret i den centralt belägna staden Konya. I mitten av december uppges han ha flyttat till Istanbul, i syfte att hitta en lämplig plats att slå till mot.

Enligt den ursprungliga planen skulle dådet ske på Taksimtorget i Istanbul. Men där var säkerhetspådraget på nyårsnatten alltför stort, ska mannen ha sagt i förhören.

Efter drygt två veckors intensiv jakt kunde polisen i måndags gripa mannen i en lägenhet i Istanbul. Utöver 34-åringen greps en irakisk man och tre kvinnor från Egypten, Senegal och Somalia. Mannen har erkänt attacken, som krävde 39 människors liv. Hans fingeravtryck fanns på brottsplatsen, enligt turkisk polis.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning