Israels president: Ingen kandidat lämplig

Israels president Reuven Rivlin i samtal med Förenade arablistans partiledare Mansour Abbas under måndagen. Bild: Abir Sultan/Pool Photo via TT-AP

"Ingen kandidat har någon realistisk chans att bilda regering i Israel", säger landets president Reuven Rivlin. Trots det får den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu chansen.

– Jag har har kommit fram till beslutet genom antalet rekommendationer från parlamentsledamöter, och dessa antyder att Benjamin Netanyahu har en något större chans att bilda regering, säger president Reuven Rivlin i en direktsänd presskonferens.

Beskedet kommer efter att Rivlin i dagarna sonderat för att få till en ny regering. Men det var ett motvilligt besked.

– Faktum är att om lagen gett mig stöd att göra det, så hade jag gett beslutsmakten åter till de folkliga representanterna, säger presidenten fortsatt.

Saknar majoritet

Netanyahu får nu 28 dagar på sig att försöka sätta ihop en regeringskoalition enligt befintliga lagar.

Lyckas han inte under denna period kan han få ytterligare två veckors förlängning fram till att presidenten utsett en ny kandidat för att bilda regering.

I parlamentsvalet den 23 mars, det fjärde i landet på två år, fick inget block tydlig majoritet, och vägen till en stabil regering är fortsatt oklar.

Netanyahu och hans Likudparti fick 30 av 120 platser i knesset. Hans starkaste motkandidat Yair Lapid, från mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid), fick 17 platser.

Svårsmidda allianser

För att bilda en regering krävs 61 av de 120 platserna.

För att Netayahu ska lyckas med detta kan det krävas att han samarbetar med folkpartiet Yaminas Naftali Bennet. Bennet var fram tills 2012 en framträdande figur inom Likud-partiet men har sedan dess brutit egen politisk mark.

Under valkampanjen tycktes relationen mellan de forna medarbetarna vara allt annat än munter och ett samarbete mellan de två är kantat av politiska utmaningar.

Netayahu kan även behöva stöd från det arabiska konservativa partiet Raam, som brutit sig loss från de arabiska partiernas gemensamma lista.

Mutbrottsanklagelser

Netanyahu kämpar just nu både politiskt och rättsligt. Under gårdagen framträdde den 71-årige premiärministern i en domstol i Jerusalem, där han står åtalad för mutbrott och bedrägeri.

Han anklagas bland annat för att ha försökt förmå en mediemogul att framställa honom i fördelaktig dager.

Enligt anklagelserna hade Netanyahu exempelvis lovat att försöka driva igenom en lag som skulle försvaga en mediekonkurrent om han fick positiv publicitet i mediebolaget och tidningen Yedioth Ahronoth.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning