Israeliska fans utsatta för antisemitism i Berlin

Maccabi Haifa-supportrar på Olympiastadions läktare under Conference League-match borta mot Union Berlin. Bild: Michael Sohn

För första gången spelade ett israeliskt lag fotboll på Olympiastadion i Berlin, skådeplats för OS i Nazityskland 1936.Men matchen Union Berlin–Maccabi Haifa överskuggades av uppgifter om antisemitiska påhopp på läktarna.

Olympiastadion är egentligen Hertha Berlins hemmaarena, men lokalrivalen Union Berlin lånar stadion för sina Europamatcher den här säsongen, som torsdagens Conference League-möte med Maccabi Haifa.

Det var första gången ett israeliskt lag spelade på stadion, som byggdes till det av Nazityskland arrangerade sommar-OS 1936.

– Vi vet att den här matchen är väldigt viktig, inte bara sportsligt, för våra gäster från Haifa och för det judiska samfundet i Berlin, sade Union Berlins ordförande Dirk Zingler inför matchen.

Ambassadpersonal på plats

På läktarna fanns bland annat personal från den israeliska ambassaden, representanter från det interreligiösa projektet "House of One" och medlemmar från den lokala idrottsklubben Makkabi Berlin.

"Tack för er stora gästfrihet. Det var en spännande match inför era och våra fans, och dessutom på den här arenan, som har sin symbolik", skrev Maccabi Haifa på Twitter efteråt.

Men alla hade inte samma vackra bild av torsdagskvällen.

Bilder på nazihälsningar

Ungdomsgrenen av Berlins tysk-israeliska vänskapsförening (Junges Forum Deutsch-Israelische Gesellschaft) skriver på Twitter att de fick motta glåpord från delar av hemmafansen, samtidigt som det kastades öl på dem.

"En Unionsupporter försökte tända eld på en israelisk flagga som en av våra åskådare hade", skriver de, men lägger till:

"Det fanns också Unionfans som sade ifrån mot det här beteendet. För att vara på den säkra sidan flyttade vi ändå över till Maccabi-sektionen".

På sociala medier spreds också bilder som ser ut att visa åskådare som gör nazihälsning på läktaren, en gest som är förbjuden enligt lag i Tyskland.

Matchen slutade 3–0 till Union Berlin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning