Israelisk soldat döms för dråp efter ihjälskjutning av palestinier

Den nu 20-årige soldaten omfamnas av sin mor i samband med domen på onsdagen i Tel Aviv. Bild: EPA/HEIDI LEVINE / POOL

En militärdomstol dömer en israelisk soldat för dråp, sedan han förra våren skjutit ihjäl en palestinier som gått till attack mot militären i Hebron på Västbanken.

Den 24 mars förra året gick två palestinier till attack med kniv och skadade en israelisk militär i Hebron. Den skadade soldatens kollegor öppnade eld och skottskadade båda angriparna.

En stund efter attacken, när en av de skadade låg ner på marken, till synes livlös, gick den åtalade 19-årige militären fram och sköt palestiniern i huvudet, så att mannen dog. Det uppmärksammade rättsfallet har delat opinionen i Israel, och lett till anklagelser om utomrättsliga avrättningar av palestinier.

Soldaten, som riskerar upp till 20 års fängelse, har hävdat att palestiniern hade en kniv inom räckhåll, vilket enligt BBC motsägs av filmbilder av händelsen.

Medan många israeler anser att soldatens agerande var berättigat, anser andra att han måste straffas för att ha brutit mot militärens uppföranderegler. Säkerheten har inför beskedet höjts, av rädsla för oroligheter.

Domstolen i Tel Aviv meddelade på onsdagen att den nu 20-årige soldaten är skyldig. Straffet fastställs senare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning