Israelisk ilska mot Madonnas nummer under Eurovisionsfinalen – norska dansaren förhörd av säkerhetstjänsten

Ett inslag i Madonnas uppträdande under Eurovision Song Contest föll inte den Israels kultur- och idrottsminister Miri Regev i smaken. Bild: Handout/TT

Den palestinska flaggan dök upp under sändning från Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Israels kultur- och idrottsminister är kritisk, medan den norska dansare som bar flaggan förhördes när hon skulle lämna landet.

Israels kultur- och idrottsminister Miri Regev ogillar att den palestinska flaggan syntes vid flera tillfällen under lördags final i Eurovision Song Contest – bland annat i Madonnas nummer.

– Det var fel, säge Regev, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den konservativa politikern och före detta brigadgeneralen kritiserar även det israeliska public service-bolaget KAN för att inte ha förhindrat att flaggorna visades i sändning.

– Politik och kulturevenemang bör inte blandas ihop, med all respekt för Madonna.

Det var när Madonna framförde sin nya singel "Future" som två av hennes dansare, en med den israeliska flaggan på ryggen och en med den palestinska, gick sida vid sida och fattade varandras händer. Enligt europeiska radio- och tv-unionen (EBU) fanns inte flaggorna med under repetitionen och EBU betonar att Eurovisionen är en opolitisk tillställning.

Den isländska gruppen Hatari passade också på att hålla upp palestinska banderoller när de var i bild i greenroom, där artisterna sitter. Även de tilltaget fördömdes av EBU och kan nu bli föremål för granskning.

Enligt norska VG är den dansare som bar den palestinska flaggan från Norge. Mona Berntsen berättar enligt tidningen på Instagram att hon blev stoppad på flygplatsen då hon skulle flyga hem från Israel. Hon säger sig ha blivit förhörd av säkerhetschefen i över en och en halv timme.

Berntsen skriver att hon tvingades förklara varför hon rest till arabiska länder tidigare, om sina religiösa relationer och också visa sitt detaljerade dagsprogram under vistelsen i landet.

"Allt detta antagligen för att jag bar en flagga som en del av ett uppträdande som kommenterade en pågående konflikt, för att främja fred, sammanhållning och frihet." Hon avslutar med att skriva att hon inte kan föreställa sig den övervakning som det palestinska folket lever med dagligen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning