Israel skickar fler soldater till Västbanken

Palestinier försöker täcka sig från tårgas som kastas av israeliska trupper. Bild: AFP / Lehtikuva / Ahmad Gharabli

Den israeliska militären fyller på med ytterligare soldater på den ockuperade Västbanken, dagen efter att en palestinier högg ihjäl tre människor i en israelisk familjs hem.

Förövarens far säger att han tror att morden på bosättarna genomfördes för att hämnas dödade palestinier och i ilska över de kontroversiella säkerhetsregler som Israel infört på Tempelberget i Jerusalem.

På lördagsmorgonen sökte israeliska soldater igenom gärningsmannens hem i byn Kobar och grep en av hans bröder. Militären meddelar även att man synat huset för att förbereda rivning av det.

Skyller på Abbas

I ett inlägg på Facebook innan attacken skrev gärningsmannen att han förväntade sig att bli dödad och han ville att hans kropp skulle täckas av en Hamasflagga och ett foto av den förre palestinske ledaren Yasser Arafat.

Michael Oren, biträdande minister i den israeliska regeringen, beskyller både Hamas, som styr i Gaza, och den palestinske presidenten Mahmud Abbas Fatah, som styr på Västbanken, för att uppvigla till våld. Men Abbas avfärdar anklagelserna och lyfter fram Israels ockupation som roten till de starka spänningarna.

Palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Bild: AFP / Lehtikuva / Abbas Momani

Ständes av

I ett tal på fredagen meddelade han att alla officiella kontakter med Israel tills vidare bryts med anledning av de nya säkerhetsreglerna vid Tempelberget.

Inför fredagsbönen hade hela Jerusalems gamla stad stängts av för män under 50 års ålder. Tusentals muslimer bad i stället utanför murarna och efter bönen bröt oroligheter ut. Läget var redan spänt sedan israeliska myndigheter i förra veckan satte upp metalldetektorer för bedjande till al-Aqsa- och Klippmoskéerna på Tempelberget. Det motiverades med säkerhetsskäl sedan tre arabiska israeler skjutit ihjäl två israeliska gränspoliser och försökt gömma sig i området.

Israel skickar fler soldater till Västbanken. Bild: AFP / Lehtikuva / Said Khatib

Många skottskadade

Enligt palestinska Röda halvmånen skadades över 300 människor i de våldsamma sammandrabbningarna med polisen på fredagen. Majoriteten skadades av tårgas. Men 38 personer skottskadades i Jerusalem, både av vanlig ammunition och av gummimantlade kulor. Ytterligare 66 personer skottskadades på Västbanken, även där av både gummimantlade kulor och vanlig ammunition, enligt Röda halvmånen, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Minst fyra poliser skadades.

Arabförbundets generalsekreterare Ahmad Abu al-Ghayt fördömer vad han kallar Israels "hejdlösa våld" mot palestinier. Och Mahmud Afifi, talesperson för Arabförbundet varnar för att oroligheterna kan eskalera.

– De nuvarande spänningarna öppnar upp för ytterligare upptrappningar med en växande palestinsk, arabisk och muslimsk ilska över våldet och de nya åtgärder som vidtagits av de israeliska myndigheterna, säger Afifi enligt Reuters.

Israel ockuperade den östra delen av Jerusalem under sexdagarskriget 1967.

Den israeliska regeringen betecknar staden som sin "eviga och odelbara huvudstad". 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även Östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.

Jerusalems gamla stad rymmer flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning