Israel: Polen vill förneka Förintelsen

USA:s utrikesminister Rex Tillerson lade på lördagen, årsdagen till minnet av Förintelsen, en krans på minnesmärket över upproret i Warszawagettot 1943. Samtidigt väcker ett polskt lagförslag som gör det olagligt att skuldbelägga Polen för Nazitysklands brott, stor ilska i Israel.Bild: TT/AP/Czarek Sokolowski

Att använda sig av frasen "polska dödsläger" ska kunna straffas med tre års fängelse. Israel protesterar kraftigt mot en ny polsk lag som vill fria Polen från ansvar för nazisternas folkmord.

Polen är på väg att anta en lag som gör det olagligt att lägga skulden på polackerna för de tyska nazisternas brott mot mänskligheten. Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har i flera år kämpat mot användning av frasen "polska dödsläger", eftersom den ge intryck av att Polen är medansvarigt till morden på flera miljoner människor, de flesta judar, i läger som Auschwitz.

Polens regering vill lyfta fram att Polen var under tysk ockupation och också offer för nazisternas grymheter.

Lagförslaget klarade ett första hinder i fredags när det antogs av sejmen, underhuset i den polska nationalförsamlingen. Det går nu vidare till senaten innan det väntas skrivas under av landets president, enligt nyhetsbyrån AFP.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat Israels ambassadör i Polen att begära ett möte med den polske premiärministern Mateusz Morawiecki. Samtidigt har Polens biträdande ambassadör i Israel kallats till Israels utrikesdepartement för en reprimand, rapporterar Haaretz.

– Lagen är grundlös. Jag invänder starkt mot den. Historien kan inte skrivas om och det är förbjudet att förneka Förintelsen, säger Netanyahu enligt Haaretz.

Lagförslaget har fått en lång rad israeliska politiker att reagera med ilska.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00