Israel utdelade den finska VM-drömmen en rejäl törn

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kvalmatchen mot Israel blev ett stycke finsk fotbollshistoria. Men tyvärr av helt fel orsaker. 0-0 var en gigantisk missräkning med tanke på VM 2019.

Matchens mest dramatiska incident inträffade en dryg kvart in på första halvlek. Danielle Schulmann höll på att rinna igenom på Daniel Sofers fina genomskärare då det fanns alltför mycket utrymme bakom den finska backlinjen. Tuija Hyyrynen rev henne lätt i armen. Efter en kort överläggning med assisterande domaren och den klubblösa finska stjärnmålvakten Tinja-Riikka Korpela halade Karoline Wacker upp det röda kortet och dömde frispark.

Kortet visade hon åt Anna Westerlund som inte var i närheten av situationen. Ett rött kort på Hyyrynen i sig hade varit hårt dömt men kanske på något sätt försvarbart. Nu tvingades en, förståeligt upprörd, Westerlund lämnade planen i Tel Aviv efter en dryg kvart. Om det är någon tröst alls för Westerlund skedde det samma åt Kieran Gibbs i Arsenal för några år sedan.

Domslutet hade inte helt överraskande en paralyserande effekt på det blåvita spelet.

Finland slog Israel hemma i november med 4-0 men tränaren Anna Signeul varnade redan ett par veckor före matchen i Tel Aviv för att bortamatchen kan bli svårare. Främst på grund av att så många finländska spelare är matchotränade och att de israeliska är mitt uppe i ligasäsongen.

Visst märktes det att bollen inte riktigt var vän med många av finländskorna, passningstempot var stundtals förskräckligt lågt, de synkroniserade löpningarna alltför få och antalet kvalificerade målchansen som en följd av allt detta väldigt lätträknade.

Heder åt Israel som fick matchbilden dit man ville. Israeliskorna kan försvara, något gästerna tvingades inse. För att luckra upp den muren borde passningstempot och speltempot ha varit på en helt annan nivå. Visst skapade Finland några chanser men helhetsbilden var blek, väldigt blek. Klarar du inte av att slå Israel, låt vara med en spelare mindre, blir det svårt att nå VM.

Tårarna var många, de besvikna ansiktsuttrycken i det finska lägret nästan lika talrika. Alla visste att detta var en match som måste vinnas.

I nästa kvalmatch väntar stornationen Spanien.

Före det reser Finland till Cyprus Cup där Italien, Wales och Schweiz väntar i gruppspelet. I den andra gruppen återfinns huvudkonkurrenterna i kvalgruppen, Spanien och Österrike. En utmärkt möjlighet för Signeul att scouta motståndarna med andra ord. Mot Israel fungerade scoutingen inget vidare. Så här lätt ska inte israeliskorna ta poäng av Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning