Israel först med att erbjuda en tredje vaccindos – allt fler äldre som vaccinerats för ett halvår sedan testar positivt

Joseph Zalman Kleinman, överlevare från Förintelsen, är en av de israeler som vaccinerades mot covid-19 i januari. Nu erbjuder Israel en tredje dos till personer över 60 år som fick den andra dosen för minst fem månader sedan. Arkivbild. Bild: Maya Alleruzzo/AP/TT

Israel blir först i världen med att erbjuda en tredje dos av Pfizer-Biontechs vaccinet mot covid-19. Enligt läkemedelsbolaget som tillverkar Pfizer behöver personer förmodligen en tredje dos för att bibehålla effekten mot coronaviruset.

Beslutet togs enligt medierapporterna i hälsodepartementet på torsdagen, trots att Världshälsoorganisationen (WHO) nyligen fastslagit att det inte finns behov av en tredje dos för tillfället. Anledningen är att spridningen av deltavarianten av coronaviruset ökat snabbt i landet, trots hög vaccinationsgrad.

Redan från söndag kan vaccinet börja ges till personer över 60 år, enligt israeliska medier.

Smittspridningen sker främst bland yngre och ovaccinerade men fler och fler äldre som vaccinerades för fem-sex månader sedan testas positivt. Preliminära rapporter från hälsodepartementet visar att Pfizervaccinets skydd mot deltavarianten bara är 16 procent för dem som vaccinerats för ett halvår sedan. Dessutom beräknas skyddet mot allvarlig sjukdom ha minskat från 97 till 81 procent för samma grupp, rapporterar Jerusalem Post.

"Sex gånger högre"

"Åttioen procent är fortfarande effektivt, men skillnaden är dramatisk", skriver professor Eran Segal vid Weizmanninstitutet på Twitter. "Eftersom risken för en 60-plussare att bli svårt sjuk tidigare var tre procent innebär det att risken nu är 19 procent, vilket är sex gånger högre", fortsätter han.

Professor Galia Rahav, chef för infektionskliniken på Shebasjukhuset nära Tel Aviv, säger till tidningen Haaretz att över 4 000 israeler med nedsatt immunförsvar redan har fått en tredje dos vaccin utan några allvarlig biverkningar.

Påfyllnadsdosen kommer nu att erbjudas alla personer över 60 som fick den andra dosen för minst fem månader sedan.

Någon officiell bekräftelse på beslutet har ännu inte kommit från den israeliska regeringen.

Söker godkännande

Israels vaccinationsprogram har i praktiken fungerat som en gigantisk klinisk studie av Pfizer-Biontechs vaccin. Genom att dela med sig av vissa hälsodata från miljontals vaccinerade med företaget har Israel lyckats säkra mycket stora mängder vaccin från bolaget.

Öppnandet för en tredje dos innebär att Israel blir igen testplats för läkemedelsjätten Pfizer inför bolagets ansökan om att få påfyllnadsdosen godkänd av USA:s läkemedelsmyndighet FDA.

Pfizer sade i onsdags att personer förmodligen behöver en tredje dos för att bibehålla effekten mot coronaviruset. Bolagets egen forskning visar att en tredje dos ökar antalet antikroppar med mellan fem och elva gånger. Bolaget hoppas kunna lämna in en ansökan om ett nödgodkännande från FDA under augusti.

FDA och USA:s smittskyddsmyndighet CDC har hittills ställt sig avvaktande till en tredje dos.

Israel var tidigt, redan i december förra året, igång med vaccineringen med Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19

Vaccinationsprogrammet är öppet för alla över tolv år

Hittills har runt 57 procent av befolkningen vaccinerats med två doser

Cirka 160 personer vårdas just nu på sjukhus i Israel med allvarliga symtom och antalet nya fall har ökat till över 2 000 per dag jämfört med en handfull fall för några månader sedan

Källa: TT-Reuters

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning