Israel befarar handelsproblem

USA utnyttjade inte sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / JUSTIN LANE

Israel befarar sanktioner och handelsproblem efter det oväntade beslutet mot bosättningar i FN:s säkerhetsråd.

Premiärminister Benjamin Netanyahu kallar resolutionen skamlig och absurd, och hoppas att den tillträdande presidenten Donald Trump ska omintetgöra effekterna.

Initiativet till FN-resolutionen togs av Egypten, men Kairo-regimen backade efter hård press från Israel och USA:s tillträdande president Donald Trump. Flera av säkerhetsrådets tillfälliga medlemmar – Nya Zeeland, Malaysia, Venezuela och Senegal – såg då till att förslaget ändå gick till omröstning.

Och sensationellt nog släppte USA igenom den, genom att för första gången på decennier i dylika Israel-kritiska sammanhang lägga ned sin röst i stället för att använda sitt veto.

Enligt president Barack Obamas medarbetare fattades beslutet i sista stund, med motiveringen att de fortsatta bosättningarna är den kanske viktigaste anledningen till att fredsprocessen israeler-palestinier ligger nere.

– Vi kunde inte med gott samvete lägga veto mot en resolution som uttryckte oro för just de trender som undergräver grunden för en tvåstatslösning, säger talesmannen Ben Rhodes till medier i USA

Israels premiärminister, som länge varit på kant med Obama, är rasande.

– Israel avvisar denna skamliga antiisraeliska resolution i FN och kommer inte att följa den, heter det i en kommuniké från Netanyahu.

– Inte nog med att Obama-regeringen underlät att skydda Israel mot denna hopgaddning i FN, den deltog i den i det fördolda.

Netanyahu tillägger att han ser fram emot president Trumps tillträde den 20 januari, och att han då räknar med samarbete för "att omintetgöra de skadliga effekterna av denna absurda resolution".

Frågan är i och för sig vad beslutet får för effekter. Resolutionen är ett potentiellt diplomatiskt epokskifte, men möjliggör inga straff om den inte åtlyds.

Enligt nyhetsbyrån AFP befarar Israel dock tänkbara sidoeffekter, som att resolutionen blir bas för juridiska processer i ICC, Internationella brottmålsdomstolen. Den kan också inspirera många länder att fundera på handelshinder visavi produkter från ockuperat område.

Israel har i protest kallat hem sina ambassadörer i Nya Zeeland och Senegal för samtal.

Västbanken och östra Jerusalem ockuperas av Israel. Där lever i dag omkring 630 000 israeliska bosättare, enligt AFP:s beräkning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning