Isländsk konst öppnar sommaren i Ekenäs

– Det här är ett hus. Det erbjuder ett skydd för reflektion. Det är vi dåliga på i dagens värld som är full av underhållning, säger den isländska konstnären Finnbogi Pétursson.Den här sommaren tar konsten rum i det offentliga rummet i Ekenäs samt på Galleri Elverket och Villa Schildt.

Trampa vatten.

I Galleri Elverket: Olga Bergmann & Anna Hallin, Birgir Snæbjörn Birgisson, Ósk Vilhjálmsdóttir och Gunnar Jónsson. I Villa Schildt: Bjarki Bragason. På offentliga platser i Ekenäs stad: Unndór Egill Jónsson och Finnbogi Pétursson. I Amos Andersons konstmuseum: Steinunn Gunlaugsdóttir, Ásdís Sif Gunnarsdóttir, Hekla Dögg Jónsdóttir, Sirra Sigrún Sigurðardóttir och Rúri. I galleri Forum Box: Kolbeinn Hugi.

Juha-Heikki Tihinen.

Galleri Elverket och Villa Schildt i Ekenäs. Amos Andersons museum och galleri Forum Box (i juli) i Helsingfors.

8.6-4.9.

På stranden invid Skepparträdgården ligger en lådliknande skulptur i trä. Det är ett litet hus som det är fritt fram att besöka. Konstverket Tides av Finnbogi Pétursson är en del av den mångsidiga och vidsträckta sommarutställningen Trampa vatten som pågår i Ekenäs på Galleri Elverket och Villa Schildt den här sommaren. En liknande förlaga av huset har tidigare uppförts vid floden Neva i centrala S:t Petersburg.

Konstnären arbetar främst med vatten, ljus och att visualisera ljud. Tides som är tänkt att ge betraktaren en förstärkt bild av hur gränsen mellan hav och land förändras med havsnivån, vädret och ljuset. Det extremt låga vattenståndet i Ekenäs ger för tillfället inte konstverket rättvisa.

Väderberoende, eller snarare regnberoende, är också verket Precipitation av Unndór Egill Jónsson. Den observanta besökaren kan utanför Galleri Elverket hitta ett mäktigt träd där det hänger en uppsättning vita plasttrattar. Från dem löper slangar ner i ett vattenhjul och en speldosa. Vid regn kommer trädet att börja spela ett nyskrivet verk av Hlynur A. Vilmarson. För konstälskarna gäller alltså den här sommaren att gå och vänta på regn och högvatten för de ultimata konstupplevelserna.

Simmar i Ekenäs

Det finns mycket mer att upptäcka på utställningen som är den hittills största uppvisningen av isländsk konst i Finland. Bland de fjorton konstnärerna, varav åtta finns i Ekenäs, fördelade på Galleri Elverket och Villa Schildt, hittas bland andra Birgir Snæbjörn Birgisson som har en förkärlek för blondiner. Gunnar Jónsson förenar två oförenliga element från sin hemstad, nämligen fiskindustri och klassisk musik. Andra nydanande konstnärer är duon Berghall som samarbetat med västnyländska vetenskapsmän (se separat intervju) samt Bjarki Bragason som förenar konflikter, den aktuella flyktingkrisen på ön Leros och historiens Viborg i sina verk (se intervju).

Videoverket Harbour av Ósk Vilhjálmsdóttir hör kanske till utställningens mest dramatiska och känslosamma. Här har konstnären simmat in mot land, utanför Ekenäs och Reykjavik, med en kamera på huvudet. Filmerna är projicerade mot varandra. Upplevelsen av havet som förenar och åtskiljer förkroppsligas. Obehagligt blir det om man tankemässigt gör en utlöpare till flyktingkrisen med de många drunknade på Medelhavet.

Öppna mot världen

Många av dessa isländska konstnärer är internationellt aktiva och kända. De tenderar att ha en stark medvetenhet i sitt utövande som går tillbaka till en stark nationell identitet där den omgivande naturen hjälper till att omforma och forma det konstnärliga intrycket. Men inte så att det inverkat konserverande eller isolerande på kreativiteten, tvärtom ser man en tydlig utgående rörelse från en stark egen grundval, mot det internationella fältet, där Island tar sin plats i Europa och världen. Det är uppenbart att man vill se sig som en aktiv del av de omvälvande världshändelserna, nu och historiskt.

Det pulserande videoverket Vortex med sin inåt- och utåtgående rörelse visualiserar och sammanfattar i hög grad ambitionerna.

Camilla Lindberg Reporter

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning