Islands sak blev vår

Attityd. Joel Pohjanpalo ska vara given i öppningselvan. Bild: Lehtikuva/Str

Jag trodde inte riktigt på Island i VM efter att laget föll med 0-1 mot Finland i Tammerfors för en dryg månad sedan. Jag hade fel, för nu står endast Kosovo mellan Island och en drös business class-biljetter till festen i öst.

Vilken finländare är den kändaste på Island? Lär inte vara president Niinistö eller marskalk Mannerheim. Mest sannolikt är det väl fortfarande Kimi Räikkönen men Pyry Soiri sparkade sig till en evig plats i väldigt många islänningars hjärtan med sin kvittering i slutminuten mot Kroatien.

Då Island samtidigt slaktade Turkiet på bortaplan är Island en hemmaseger mot Kosovo från VM.

Soiri hör till avdelning doldisar i landslaget. Efter bragden i Rijeka grundade någon käck islänning Pyry Soiri Fanclub på Facebook. Vid skrivande stund hade den över 2 000 medlemmar.

Jón Bergmann skrev på Twitter att Pyry aldrig behöver betala för någonting om han besöker Island. Kanske skäl för Shakhtyor Soligorskspelaren att besöka landet så snart som möjligt? Går Island till VM borde Soiri rimligtvis få en inbjudan till det isländska fotbollsförbundets julfest. Markku Kanerva också för den delen.

En av idrottsvärldens tröttaste klyschor är den om att alla lag kan slå alla, att varje enskild idrottsutövare har en chans. Något som inte stämmer särskilt ofta och inte heller borde stämma i Islands fall men lik förbaskat fortsätter laget att imponera stort. Något man gjort de senaste fem åren.

Skäl att komma ihåg att Island var dubbelmöte ifrån att kvala in till VM i Brasilien. Då blev Kroatien för svårt men nu är det ombytta roller. Och spelar Kroatien lika svagt som mot Finland lär laget åka dit i sista matchen borta mot Ukraina.

Finland gjorde Kroatiens kväll svår, inte snack om annat. Nu var försvarsdisciplinen hundraprocentig, precis som mot Island. Men hur ett så stjärnspäckat lag som Kroatien kan spela så långsamt och sövande är ett mysterium. Visst saknades några spelare ur öppningselvan men det håller inte riktigt som förklaring. Lirare som Modric och Rakitic måste kunna trissa upp passningstempot till en helt annan nivå. Lagmoralen verkar inte vara på topp i Kroatien. Om det sedan var rätt val att sparka tränare Ante Cacic återstår att se. Ibland kan dylika beslut ha en förlösande effekt på spelarna. Just där ligger Kroatiens hopp i Kiev på måndag kväll.

Finlands insats? Stilpoängen uteblev men som forna landslagsspelaren Jessica Lagerblom som jag träffade på seriefinalen i Myrbacka uttryckte det: Just nu struntar jag i hur det ser ut bara Finland får lite resultat med sig. Håller med rätt långt och att laget under 270 minuter kvalfotboll släppt in ett mål utgör en hyfsad grund att bygga vidare på.

Men visst finns oerhört mycket för Kanerva och hans stab att slipa på. De offensiva uppläggen måste bli flera, mer varierade och mer nyanserade. Nu är det lite för mycket slump över det hela. Fast man måste förtjäna slumpen och tur också. Och med den arbetsinsats Finland lämnade efter sig på den fina gräsmattan vid den adriatiska kusten kanske Finland faktiskt förtjänade att ha lite marginaler på sin sida.

Ett svar fick vi Kanerva åtminstone. Joel Pohjanpalo ska från och med nu vara givet förstaval på topp. Men då ska det nog till att Pohjanpalo byter klubb i januari. Han måste bort från den kalla bänken i Leverkusen.

Och för att nu en gång för alla säga det tydligt: Fredrik Jensen ska vara given i den A-landslaget. Att "slösa" bort honom i U21-sammanhang är tjänstefel så det ryker om det.

Jonas von Wendt Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46