Island öppnar för turism – bara tre coronafall i maj

Blå lagunen är en av Islands populära turistdestinationer. Bild: Halldor Kolbeins/AFP-Lehtikuva

Island signalerar nu att landet är redo att öppna sina gränser för turister allra senast den 15 juni. Också Norge lättar på reserestriktionerna – medan Danmark fortsätter hålla stängt.

Island hör till de länder i världen som har bäst kontroll på coronaviruset. Hittills i maj har endast tre nya fall av smittade registrerats och den isländska regeringen signalerar nu att landet börjar vara redo att öppna gränserna allra senast den 15 juni.

Redan den här veckan, den 15 maj, kan grönländare och färöingar resa till Island utan krav på 14 dagars karantän.

"Även om Island är en ö har landet alltid njutit gott av internationell handel och internationellt samarbete. Med bara tre bekräftade fall av coronavirus i maj är vi nu redo att försiktigt öppna vår dörr till världen", säger utrikesminister Gudlaugur Thór Thordarson i ett pressmeddelande.

Han uppmanar till fortsatt försiktighet även om "vi som land är optimistiska till att vi på ett framgångsrikt sätt kan påbörja vår resa tillbaka till normalitet".

De exakta detaljerna kring inresor till Island är inte klara, men den isländska regeringen överväger coronatest vid inresa som alternativ till karantän. Omkring 40 procent av islänningarna använder en smittpårningsapp, och troligen kommer inresande också att uppmanas ladda ner den.

Några yrkesgrupper undantas från de allmänna reglerna: forskare, filmmakare och idrottare.

Också Norge meddelar nu att man lättar på reserestriktionerna. EU-medborgare samt islänningar och lichtensteinare kan resa till Norge om de äger egendom i landet eller ska besöka familjemedlemmar.

Men Norge lättar inte på karantänreglerna, vilket innebär ett fortsatt krav på 14 dagars isolation.

"Alla som reser till Norge måste alltid följa de karantänsregler som gäller", uppger justitieminister Monica Mæland.

I Danmark är gränserna en het potatis eftersom flera borgerliga partier vill öppna särskilt gränsen mot Tyskland men hittills har de kraven mötts med kalla handen av statsminister Mette Frederiksen.

– Jag vill väldigt gärna öppna gränsen, jag vill gärna ge trygghet och säkerhet och jag gillar verkligen turism – men det ska göras ansvarsfullt. Vi har inga planer på att öppna korridorer till länder långt borta, innan vi gör det till våra grannländer, sade Frederiksen i folketinget i tisdags.

Tyskland har tidigare meddelat att landet gradvis öppnar sina gränser så att till exempel danskar kan resa in i landet från och med fredag, den 15 maj. Men nu skriver Jydske Vestkusten att det verkar oklart. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer har sagt att besked kommer under veckan om hur det blir med gränserna. Det hänger troligen ihop med den omfattande plan för resor som EU-kommissionen kommer med inom kort.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning