Island kan skriva historia – och sätta käppar i hjulet för Tyskland

Glodis Perla Viggosdottir kan få spela VM med Island.Bild: Fredrik Sandberg/TT

Island är på väg att skriva historia. Seger mot Tyskland på lördag och laget är klart för VM – för första gången.– Det skulle vara jätteroligt att gå till VM och att Tyskland inte gör det, det är drömmen liksom, säger Glódís Perla Viggósdóttir.

Fotbollsjätten Tyskland, tvåa på världsrankningen, är illa ute i VM-kvalet. Efter skrällförlusten hemma mot Island är den tvåfaldiga VM-guldmedaljören, och åttafaldiga EM-diton, bara ännu en förlust – mot ett Island på framfart – från att missa direktplatsen till nästa sommars VM-fest i Frankrike.

Island å sin sida är på väg att göra något riktigt stort. En seger mot Tyskland på lördag och den lilla önationen är klart för sitt första VM-slutspel någonsin.

– Det är ju en jättestor match för oss, Tyskland är ju nästan det bästa laget i världen, säger Glódís Perla Viggósdóttir, till vardags i svenska FC Rosengård.

"Bra stämning"

Den 23-åriga mittbacken har spelat samtliga minuter för Island i det succéartade VM-kvalet och säger att lagets framgång bottnar i ett riktigt bra försvarsspel.

– Vi har riktigt bra stämning i laget. Vi jobbar för varandra stenhårt. När vi får kontringar så går vi hundra procent för dem. Och så fasta situationer, det är det vi är bra på, säger hon.

Glódís Perla Viggósdóttir är själv ett farligt vapen – totalt orädd, stark i boxen – och har gjort två mål i kvalet. Båda fullträffarna kom i den senaste matchen, hemma mot Slovenien – på fasta situationer.

Målet: 10 000 biljetter

Det är klart att en seger mot ett revanschlystet Tyskland inte bara är att spela av i förbifarten. Men Island, rankat som nummer 19 i världen, har en kokande hemmapublik med sig. Storpublik väntas till matchen i Reykjavik. Målet är att sälja 10 000 biljetter – något som aldrig hänt till en damlandskamp.

– De har gjort allt för att fylla arenan så det ska bli riktigt kul. Jag tror att det mesta vi har haft är runt 6 500, så det blir historiskt, säger isländskan.

Och det är inte bara damlagets framgång under VM-kvalet som skapar fotbollshysteri på Island. Herrlagets sensationella kvartsfinal vid EM i Frankrike 2016 och sommarens historiska VM-deltagande i Ryssland har spillt över på damlaget, enligt Glódís Perla Viggósdóttir.

– Deras tränare, och så, har varit väldigt bra på att säga till folk att de ska komma till våra matcher och stötta oss också, så det är riktigt bra stämning på Island just nu, säger hon.

TT: Har deras framgång påverkat er något?

– På ett bra sätt tycker jag. Det känns som att de får mer och mer. Och de som jobbar på vår sida jobbar för att vi får detsamma som de får. Så det är bra för oss. Förbundet kan inte bara säga nej till allt utan de måste säga ja.

Om Island förlorar mot Tyskland är det inte helt kört att nå VM. Seger mot Tjeckien hemma i sista matchen gör att laget slutar tvåa i gruppen och troligen ­– om man är en av de fyra bästa tvåorna ­– får spela ett avgörande playoff om en sista slutspelsplats.

Fakta

Ställningen i VM-kvalets grupp 5

1. Island 16 poäng, +18 i målskillnad

2. Tyskland 15, +25

3. Tjeckien 10, +10

4. Slovenien 6, -9

5. Färöarna 0, -44

Återstående matcher:

31 augusti: Tjeckien–Slovenien.

1 september: Island–Tyskland.

4 september: Färöarna–Tyskland, Island–Tjeckien.

De sju gruppsegrarna kvalar in till VM i Frankrike nästa sommar. De fyra bästa tvåorna, sett till resultaten mot lag 1, 3, 4 i respektive grupp, går till playoffslutspel där ytterligare en plats finns att slåss om.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00