Island går till nyval den 28 oktober – sexualbrottsskandal i bakgrunden

Delar. Den sittande statsministern Bjarni Benediktsson har skakats av skandaler. Stödet för hans Självständighetsparti har minskat från glansdagarna, men kan ändå bli störst vilket delvis beror på att partifältet har splittrats efter kollapsen 2008.Bild: Lehtikuva/AFP/Halldor Kolbeins

Island går till nyval den 28 oktober, säger president Gudni Jóhannesson, efter att en skandal kring en sexualförbrytare utlöst en regeringskris. Den nuvarande regeringen blir därmed den mest kortlivade i landets historia.

Anledningen till regeringskrisen är att Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i Island, lämnat regeringen. Beslutet kommer sedan statsminister Bjarni Benediktssons parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare.

Bakgrunden till skandalen är att Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, i ett brev rekommenderat att en dömd sexualbrottsling ska rentvås. På Island kan personer som dömts för allvarliga brott ansöka om att få sin "heder återställd", det vill säga strykas ur kriminalregistret. För detta behövs ett rekommendationsbrev.

Till en början vägrade justitiedepartementet, som leds av Sigríður Á Andersen, från Självständighetspartiet, att avslöja vem som skrivit rekommendationsbrevet. Men efter beslut av en parlamentskommitté avslöjades att det var statsministerns far.

Skandalen förvärrades ytterligare när det visade sig att justitieministern informerat statsministern, men ingen annan, om brevets avsändare.

Beskedet om nyval kommer mindre än nio månader efter att regeringskoalitionen bildades, efter flera månaders förhandlingar. Den tidigare regeringen, under Sigmundur David Gunnlaugsson, tvingades bort i folkliga protester efter att statsministern avslöjats med hemliga konton i skatteparadis.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33