Island går mot vänster

Bild: Lehtikuva/Halldor Kolbeins

De politikertrötta islänningarna har sagt sitt. Utmanaren Katrín Jakobsdóttir ser ut att få möjlighet att bilda regering tillsammans med andra oppositionspartier.

De politiska skandalerna har överskuggat det isländska nyvalet, som statsminister Bjarni Benediktsson utlyste i september. När alla rösterna är räknade är hans högerparti Självständighetspartiet störst, med 25 procents stöd – men det tycks ändå gå förlorande ur valet.

Katrín Jakobsdóttirs parti Gröna vänstern är näst störst med 17 procent och får sammantaget knapp majoritet tillsammans med andra oppositionspartier, enligt

Reuters som återger uppgifter hos det isländska public service-bolaget.

Risken finns att det ändå tar månader av förhandlingar innan en ny regering kan vara på plats.

Flera möjligheter

Katrín Jakobsdóttir har sagt att hon i första hand vill bilda en koalition på vänsterkanten – med Socialdemokraterna och Piratpartiet – men utesluter inte ett samarbete med Centerpartiet.

– Vi hade hoppats att oppositionen skulle få egen majoritet, men det är osäkert nu, säger hon till Reuters.

Centerpartiet är ett nytt parti som bildades i september av tidigare statsministern Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Han tvingades bort efter att ha avslöjats med hemliga konton i skatteparadis.

Många partier

Men Självständighetspartiet har alltså fått 25 procent av rösterna, vilket innebär att partiet fortsatt är det största på Island. Under natten har även Benediktsson sagt sig vara optimistisk inför möjligheterna att kunna bilda en regering.

Efter valet kommer presidenten, som har en ceremoniell roll, att be ledaren för det största partiet att bilda regering. Hela åtta partier, två fler än tidigare, ser ut att ta plats i alltinget.

Fakta: Sjunde regeringen på tio år

Det isländska nyvalet ska ta fram parlamentariskt underlag till örikets sjunde regering på tio år. Valet, där drygt 248 500 islänningar har rösträtt, hölls nästan på dagen ett år efter det förra nyvalet, även det utlyst efter en politisk skandal.

Ekonomiskt har läget stabiliserats efter totalhaveriet för landets gigantiska banksystem 2008, då tre stora banker gick omkull och hela landet stod på konkursens brant. Islands tillväxt lyfte i fjol till drygt 7 procent, den högsta nivån sedan 2007. I år väntas tillväxten hamna på cirka 5 procent. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03