Island först med kvinnlig majoritet

Glada miner i en vallokal i Reykjavik när islänningarna röstade. Bild: Halldor Kolbeins/Lehtikuva-AFP

För första gången i Europa är kvinnor i majoritet i ett parlament. Enligt prognoserna efter lördagens val kommer 33 av det isländska alltingets 63 ledamöter vara kvinnor.

Island kniper därmed Sveriges tätplacering på listan över länder med störst andel kvinnor i den lagstiftande församlingen. Sverige var tidigare det europeiska land som toppade listan, då 47 procent av riksdagsledamöterna är kvinnor.

Läs också: Islands regering stärks – men ledaren tappar

Finland har också legat högt på listan, enligt Interparlamentariska unionen låg landet på elfte plats i hela världen efter Bolivia. Organisationens siffror kommer från en mätning i januari i år.

Den nuvarande mängden kvinnliga riksdagsledamöter i Finland är dock 91, vilket är 45,5 procent.

Island har ingen könskvotering till alltinget, men flera av de isländska partierna har interna regler för hur fördelningen ska se ut bland kandidaterna.

I fem länder utanför Europa är kvinnor i majoritet i parlamenten: i Rwanda, Kuba, Nicaragua, Mexiko och Förenade arabemiraten.

Det kommer att sitta fler kvinnor än män i det isländska alltinget kommande mandatperiod. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning