Iskallt kollektiv visar styrka

Bild: OLIVER WEIKEN

Island bevisar att fotboll är en lagsport.

Island har länge haft epitetet Sagornas ö. Det äventyr som det isländska landslaget är ute på i EM i Frankrike känns också som en saga – men det är verklighet.

Då lilla Island sent på måndagskvällen besegrade England, fotbollens vagga, hade det samma kraftfulla effekt som ett isländskt vulkanutbrott. Hela fotbollsvärlden och en hel del av den övriga världen reagerade starkt. Det är fråga om en av fotbollshistoriens allra största skrällar.

De inser att för att nå framgångar måste de jobba tillsammans, disciplinerat, med stort hjärta men inte så allvarstyngt.

Att Island redan tog sig till EM-slutspelet var en sensation. Aldrig tidigare har ett så litet land (330 000 invånare) nått så långt. I kvalet slog man bland annat starka fotbollsnationer som Holland. Och i själva EM har Island inte förlorat en enda av de fyra matcher som laget hittills spelat. Med det här i bagaget kan ingen längre hävda att Island bara har tur

Då den portugisiska fixstjärnan Cristiano Ronaldo på ett för Islands del nedlåtande sätt kommenterade Portugals oavgjorda match mot islänningarna i början av EM var det ett tecken på fräckhet, snobbism och framförallt oförstånd. Han är en stjärna som inte inser kollektivets styrka.

Island har inte en enda superstjärna i sitt lag och de flesta av spelarna kommer från klubbar som inte ens spelar i Champions League. Men de fungerar tillsammans – kanske just för att ingen tror sig vara för mer än någon annan. De inser att för att nå framgångar måste de jobba tillsammans, disciplinerat, med stort hjärta men inte så allvarstyngt.

I det här tänket ligger islänningarna, med svensken Lars Lagerbäck som superb lagledare, långt före det engelska fotbollslandslaget som på måndagen slogs ut från EM. Det skedde endast några dagar efter att britterna röstat för att lämna EU och visar att inte heller inom det engelska fotbollslandslaget värdesätts det gemensamma och kollektivets styrka tillräckligt mycket.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning