Ishockeyproffsets offseason: simma, cykla och löpa

Teemu Ramstedt är känd som en cykelentusiast som grundat cykelstallet IBD Cycling. Bild: Leif Weckström

Teemu Ramstedts sommar skiljer sig en del från hans lagkamraters: han tränar triathlon för Ironmanloppet i Lahtis.– Ett bra mål för sommarträningen, säger han.

Mika Häkkinen, Hannu Manninen, Teemu Ramstedt – och en före detta världsrekordinnehavare. Startlistan för Ironmanseriens första triathlonlopp i Finland kryllar av för den stora idrottspubliken välkända namn.

Det är en bra bit från Hawaii till Lahtis – både geografiskt och kulturellt. Men på lördag står den klassiska vintersportorten värd för den första deltävlingen i Ironmanserien i Finland: Ironman Lahti 70.3.

Siffran 70.3 betyder att tävlingsdistansen är hälften av de 140.6 miles som utgör ett fullångt triathlon – ultradistansen som lanserades på Hawaii i början av 1980-talet. Oavsett: en ansenlig distans och ett stort evenemang i Finland.

Lahti 70.3 är fullspikad med cirka 1 800 deltagare – många av dem tävlingssinnade amatörer eller vanliga motionärer. Bara ett par dussin proffs deltar – bland dem den tidigare världsrekordinnehavaren Marino Vanhoenacker (fulldistans på 7.45,58 år 2011). Flera finländare är också med – dock inte Finlands triathlonetta Kaisa Sali, som i helgen tävlar på fulldistans i Roth.

Mika Häkkinen cyklar

Bland deltagarna finns också flera namn som är bekanta för den stora idrottspubliken från andra sammanhang. Den före detta F1-stjärnan Mika Häkkinen cyklar 90 km i ett stafettlag. Hannu Manninen – tidigare storstjärna i nordisk kombination – gör comeback i triathlon. Ex-simstjärnan Hanna-Maria Seppälä var anmäld, men tvingas enligt uppgift avstå. Ishockeyproffset Teemu Ramstedt gör sitt första halvdistanslopp i Lahtis.

– Det ger en kick att ha ett mål för sommarträningen. Jag vill lyckas bra, fast jag inte kämpar om segern. Jag sover bättre, äter bättre och gör allting bättre när jag är fokuserad på ett mål, säger han.

– Jag har löpt lite mer än förut för att orka trycka på i slutet.

Ramstedt: känd som en stor cykelentusiast som för ett par år sedan grundade cykelstallet IBD Cycling för att öka medvetenheten om inflammatorisk tarmsjukdom. Han har också kört flera sprintlopp i triathlon under de senaste åren – i sommar var han med i Tavastehus och i motionsklassen i FM i Vanda.

Teemu Ramstedt har spelat fotboll och löpt en hel del som yngre, så löpningen kommer ganska naturligt för honom. Bild: Leif Weckström

Uthållighet viktigt

Hans tränare är tränarprofilen Antti Hagqvist, som också hör till bakgrundskrafterna i Ironman Lahti 70.3. Hagqvists äkta hälft Tiina Boman är tävlingschef i Lahtis. Hagqvist har planerat ett träningsupplägg som passar en professionell ishockeyspelare.

– Jag kan inte bli en triathlet helt och hållet, mina stora mål är ändå i ishockeyn, så jag har kört lite styrka och snabbhet vid sidan om. Tidpunkten är dock lämplig – i augusti måste jag redan börja fokusera på ishockeyn, säger Ramstedt.

Instinktivt låter inte ishockey och triathlon – halvdistansen består av 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning som en bra kombination. Ishockey är väl snabba spurter, tvekamper och korta byten?

– Jag anser att uthållighet är ishockeyns viktigaste fysiska egenskap under sommarträningen. Säsongen är så lång och matchtakten är så intensiv att det behövs uthållighet mer än något annat för att orka ända till våren, säger Ramstedt.

– Efter Lahtis lägger jag sedan om träningen för att förbereda mig för ishockeysäsongen.

Inte oroad

I Vanda var Ramstedt tredje snabbast i motionsklassen med tiden 1.16,59 (sprint består av 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning). Om allt går väl borde han klara halvdistansen på 5-5,5 timmar – kanske mindre än 5 timmar.

– Jag sprang ganska mycket då jag var yngre och det känns som att löpningen går helt bra. Jag simmar ungefär i mitten av fältet, men cyklingen är väl fortfarande min starkaste gren, säger Ramstedt.

Den långa sträckan skrämmer honom inte. Han har deltagit i långa cykellopp och förra året cyklade han 24 timmar på en stationär cykel under den internationella IBD-dagen.

– Jag har inte haft några problem i sprintloppen, men det är förstås ett frågetecken hur benen fungerar på den klart längre distansen. Det är ändå en helt ny prestation för mig.

Bra avkoppling

Triathlonträningen erbjuder också en välkommen mental vila för Ramstedt, som inledde förra säsongen i Slovan Bratislava i KHL men senare gick över till Lukko. Då behöver han inte tänka på ishockeyn.

– Det har varit väldigt viktigt för mig psykologiskt sett att komma loss och träna nånting helt annat under somrarna. Det har gett mig energi att orka med ishockeyn under vintrarna, säger Ramstedt som också är välbekant för HIFK-supportrarna efter totalt sex säsonger i Helsingfors.

– Det gör också gott att träffa andra människor och få vara en del av gemenskapen i cykling och triathlon.

Halvdistans är halvdistans och för många det mest angenäma sättet att stifta bekantskap med triathlon. Inte så häftigt och hårt som sprint, men inte heller så påfrestande som full distans. Ändå: en hel Ironman – 3,8 km simning, 180 km cykling, 42 km löpning – fascinerar Ramstedt.

– Det är en utmaning som jag skulle vilja ta mig an någon gång. Men inte så länge jag spelar ishockey aktivt. Det tar för länge att återhämta sig.

Ironman Lahti 70.3, 30.6, kl. 16. Tävlingen direktsänds i Yle Arenan.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning