Ishockeyns klara budskap: Kvinnans plats är inte på isen

Minns ni damlandslaget i ishockey? De har inte spelat en tävlingsmatch påm hemmaplan sedan 2019. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Då ishockeyförbunden får bestämma spelas ishockey av killar och män. Och lite tortyr, misshandel och våldtäkt är inget hinder för att männen ska få utöva sin sport. Den internationella ishockeyfamiljen fortsätter sakta gräva sin egen grav.

Den 45:e upplagan av U20-VM i ishockey avslutas på onsdagen i Edmonton i Kanada. För Finlands del blev det inte ett sjätte mästerskap efter semifinalförlusten mot USA.

Turneringen har hajpats stort och fått enorm synlighet i finländska medier. VM för dessa pojkjuniorer har i många fall och på flera sätt behandlats som ett mästerskap för vuxna (män).

Spelarna kritiseras, analyseras och hängs ut för sina misstag och hyllas som storstjärnor utan att det tas speciellt mycket i beaktande att de är juniorer som kan vara i väldigt olika skeden av sin utveckling då de möts i ett JVM. Spelare ställs mot varandra, jämförs och analyseras utifrån enskilda byten i enstaka matcher för att sedan antingen lyftas eller sänkas beroende på hur de lyckas.

Med en stark och täckande mediebevakning och hajp kommer också de mörka sidorna av idrotten fram. En spelare som misslyckas blir syndabock och antihjälte och ingen verkar inse att det – speciellt bland unga – kan finnas många utomstående faktorer som spelar in på prestationen.

Också reaktionerna från publiken har varit starka med tanke på att det ändå "bara" handlar om junioridrott. Efter att Finland besegrade Sverige i kvartsfinalen mordhotades en svensk spelare på sociala medier. Något som är totalt oacceptabelt i alla sammanhang men speciellt obehagligt och fel då det handlar om junioridrottare.

Samtidigt som de finländska juniorkillarna avslutar sin VM-turnering i Edmonton där alla inblandade – spelare, ledare, funktionärer, medier med flera – levt i en tät bubbla och där arrangemangen varit planerade in i sista detalj och rätt kostsamma, får juniortjejerna finna sig i att sitta hemma och bara drömma om att spela internationell ishockey.

Enligt det ursprungliga schemat skulle VM för U18-åriga flickor ha inletts i Linköping på tisdagen.

Men någon fungerande bubbla skapades aldrig för de äldsta flickjuniorerna som internationella förbundet (IIHF), påhejat av de nationella förbunden, gjorde för sina äldsta killar.

I stället meddelade IIHF i god tid att flickornas VM ställs in. Samma beslut togs också för damernas B-VM där bland annat Sverige hade siktet inställt på att ta sig tillbaka till hockeyns finrum efter att ha åkt ur A-gruppen våren 2019. Nu tvingas laget vänta åtminstone fram till 2024 innan de kan vara tillbaka (VM 2020 och 2021 ställdes in, 2022 spelas inget VM då det är OS-år).

Också de nationella förbunden har valt samma linje. Medan herrlandslagen, och i många fall också pojkjuniorerna, spelat på som vanligt har damernas verksamhet stått stilla.

Damlejonens verksamhet har gått på sparlåga om en vill uttrycka det diplomatiskt och vänligt.

Efter att VM i Kanada ställdes in förra säsongen har laget samlats i smågrupper under sommaren och ett avbrutet läger i höst. Några matcher har det inte blivit för de regerande VM-silvermedaljörerna den här säsongen.

Där herrlandslagen spelat Euro Hockey Tour-turneringar helt enligt det ursprungliga schemat har damernas motsvarande turneringar ställts in.

Damlejonen höll ett läger i somras, avbröt ett annat i höst på grund av coronafall i laget och träningsmatcherna mot Sverige (som skulle ersätta en av de inställda EHT-turneringarna) ställdes också in med hänvisning till coronaviruset.

Med tanke på att oddsen är rätt låga för att IIHF inom en överskådlig framtid kommer att ställa in damernas VM-turnering för andra året i följd med hänvisning till coronapandemin, har nationella och internationella förbund skapat en situation där kvinnornas och flickornas ishockey tagit flera steg tillbaka i utvecklingen.

Coronaviruset har drabbat idrotten hårt och ishockeyn visar att det ofta är de som redan tidigare haft en svagare ställning som fått ta smällen.

Då OS avgörs i Peking vintern 2022 kan damhockeyn vara i ett läge där det inte spelats några mästerskapsmatcher på nästan tre år. Också i flickhockeyn är situationen alarmerande. Det finns snart några årskullar som förlorat internationell erfarenhet på grund av att förbunden valt att prioritera bort dem med hänvisning till coronapandemin.

Det verkar som om både det internationella och de nationella ishockeyförbunden har tillgång till data ingen annan har tillgång till. Samtidigt som kvinnor och flickor inte kan spela hockey med hänvisning till smittorisk, coronarestriktioner och hälsoskäl har ju män och pojkar kunnat utöva sin idrott.

För inte kan det ju vara så att förbunden anser att kvinnans plats inte är på isen? Det skulle ju betyda att förbundsmännen tycker att ishockeyn är viktigare än damishockeyn, som de själva valt att benämna sporten beroende på vem som utövar den.

Det kan väl inte heller handla om att det finns pengar för att ge de manliga hockeyspelarna en säker miljö att spela i medan motsvarande pengar inte skulle finnas för flickor och kvinnor? Det kunde ju anses vara diskriminerande att inte ge flickor och kvinnor samma möjligheter och förutsättningar att utöva sin sport.

Förbund med sunda värderingar och en modern och inkluderande verksamhet skulle ju absolut inte fungera på det sättet.

Men i ishockeyns värld är det knappast speciellt sunda, inkluderande eller progressiva värderingar som styr – varken nationellt eller internationellt.

Medan resten av världen inser att en VM-turnering i diktaturens och våldets Belarus inte bara är en dålig utan en otänkbar idé ser IIHF:s ordförande René Fasel ut att krampaktigt hålla fast vid att mästerskapet ska arrangeras i Minsk i vår.

Finlands statsminister Sanna Marin var den senaste i raden att ta ställning mot VM i Belarus då hon under statsministerns frågetimme sade att "VM inte borde arrangeras i Belarus" och att "människorättssituationen i landet är mycket allvarlig".

Fasel då? Han ska i januari åka till Minsk för att diskutera VM med president Aleksandr Lukasjenko.

De första rapporterna om Fasels resa till Belarus var hoppingivande. Den schweiziska sajten Watson uppgav att IIHF:s ordförande skulle resa till Minsk för att informera Lukasjenko om att VM ska flyttas.

Fasel rättade snabbt påståendena. I en intervju för ryska nyhetsbyrån Ria Novosti bekräftade han visserligen att han ska resa till Minsk för att tala med Lukasjenko. Men budskapet var samma som tidigare:

– Vi ska göra allt vi kan för att VM ska arrangeras i Minsk.

Att Lukasjenkos regim har mördat, torterat, misshandlat, våldtagit och trakasserat oliktänkare och att medborgarna inte har grundläggande mänskliga rättigheter väger lätt då ishockeyn fattar sina beslut.

En sport som stöder diktaturer, blundar för brott mot mänskliga rättigheter och diskriminerar kvinnor har till all tur rätt små chanser att överleva och vara relevant i framtiden. För hockeyn skulle det så småningom gälla att sluta att gräva där man står och inse att också flickor och kvinnor är människor.

Rättelse 24.2.2021: I en tidigare version stod det felaktigt att landslaget inte spelat en hemmamatch sedan VM 2019. I verkligheten spelade damlejonen EHT-matcher i augusti samma år. Efter det har laget inte spelat några tävlingsmatcher på hemmaplan.

Det stod också felaktigt att damhockeyn vid OS 2022 kan vara i en situation där inga tävlingsmatcher spelats på nästan tre år. Det som avsågs var mästerskapsmatcher.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning