Ishockeyn ohotad etta bland finländarna – fotbollen på frammarsch

Ishockey är den populäraste idrottsgrenen i Finland. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Ishockeyn är fortfarande den klart populäraste idrottsgrenen bland finländarna visar en färsk undersökning.

För elfte året i följd är ishockeyn den populäraste sporten i Finland. Sponsor Insight, ett företag specialiserat på forskning inom sponsring och kommunikation, genomför varje år en undersökning bland den finländska befolkningen och precis som under de senaste åren toppar ishockeyn listan.

Ishockeyn har förstärkt sin position som etta i Finland, och enligt den färska undersökningen anser 53 procent av de tillfrågade att ishockey är mycket intressant eller rätt intressant.

Det var 15:e gången undersökningen genomfördes och Sponsor Insight intervjuade 2 125 personer över 18 år via nätet. De intervjuade motsvarar den finländska befolkningen i fråga om ålder, boningsort och demografi.

Fotbollen klättrar på listan tack vare herrlandslagets framgångar med en historisk EM-slutspelsplats som höjdpunkt. Fotbollen gick förbi formel 1 och är nu den femte populäraste grenen i Finland.

Friidrott, längdåkning och skidskytte är på placeringarna två, tre och fyra. Nästa år kan det för första gången sedan 2015 ske förändringar i topp-4 då Kaisa Mäkäräinens beslut att avsluta sin karriär kan leda till att intresset för skidskytte minskar i Finland.

Bland den manliga befolkningen ser topplistan ut så här: ishockey, fotboll, friidrott och formel 1.

Bland kvinnorna är ishockeyn för första gången etta följd av friidrott, längdåkning och konståkning.

Kaisa Mäkäräinen toppar listan över de mest populära idrottarna i Finland.

1. Ishockey

2. Friidrott

3. Längdåkning

4. Skidskytte

5. Fotboll

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning