Ishockeyligans slutspel: Säsongen över för lag som sätts i karantän – finalen kan avgöras i en match

HIFK har inte spelat en ligamatch sedan den 13 mars på grund av coronasmitta i truppen. Lagets nästa match är enligt spelschemat den 9 april. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ishockeyligan har presenterat sina riktlinjer och planer för vårens slutspel.

Förra säsongen ställdes herrarnas ishockeyligas slutspel in på grund av coronapandemin. Den här säsongen har ligan förberett sig för att genomföra slutspelet. Men det slutspel som kommer att spelas i vår skiljer sig en hel del från det format hockeypubliken blivit vana vid under de senaste åren.

Grundseriens placeringar avgörs som bekant utifrån poängmedeltal i stället för sammanlagda poängen. Det här eftersom de flesta lagen inte kommer att spela fulla 60 matcher i grundserien på grund av att lag varit i karantän och haft sin verksamhet på paus under säsongen på grund av coronasmitta i lagen.

De tio främsta lagen går till slutspel där grundseriesjuan ställs mot -tian och -åttan mot -nian i slutspelets första omgång. I stället för att spela en matchserie enligt bäst av tre (två segrar) kommer lagen att mötas två gånger och den sammanlagda målskillnaden avgör. Om det står oavgjort mellan lagen efter två matcher spelas förlängningsperioder tills ett avgörande sker.

Om ett av de fyra lagen i den första slutspelsomgången inte kan delta i matchserien på grund av karantän lyfts grundseriens elva in i slutspelet i stället.

I kvartsfinalerna, semifinalerna och finalerna kommer matchparen inte att avgöras enligt bäst av sju. Vad formatet blir är för tillfället inte klart.

Om ett lag försätts i karantän under slutspelet kommer ligan inte att vänta på att laget kan återvända till spel utan laget döms att förlora sin matchserie. Om ett lag inte får ihop lag till en match döms laget att förlora matchen men inte matchserien.

Ligan överväger också att flytta matchserier eller hela slutspelet till en ort. Ligan utreder för tillfället hälsoriskerna med att spela på olika orter och ser över om ett slutspel i en bubbla är ett realistiskt alternativ.

Ligan kan också förkorta matchserierna i slutspelet vid behov. I en intervju för MTV säger ligans vd Riku Kallioniemi att ligan kommer att göra allt för att kunna utse en mästare som avslutning på säsongen 2020–21.

– Om alternativen är att säsongen avslutas i förtid utan att vi har en mästare eller att vi har möjligheten att spela en match där segraren utses till mästare 2011 är det senare säkert ett bättre alternativ, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning