Ishockeyligan skyddar sina guldgossar – stjärnorna får äventyra motståndarnas hälsa ostraffat

Anton Lundells crosschecking togs aldrig upp för disciplinär behandling av ligan. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Då ligans guldgossar Anton Lundell och Jesse Puljujärvi går ostraffade för sina överfall i rinken visar ishockeyligan att spelarna inte behandlas jämlikt och att det är stjärnstatus som avgör om disciplinära åtgärder vidtas eller inte vidtas.

Det är skillnad på spelare och spelare i finländsk hockey.

Att en spelare är offensivt skicklig medan en annan kan vara mer begränsad till sin kapacitet är naturligt. Att en skapar rubriker tack vare mål medan andra sliter i tysthet för att de förstnämnda ska kunna glänsa är vardag i all idrott.

Att spelare behandlas olika i disciplinära sammanhang beroende på vilken status de har hör inte hemma i proffsidrott. Eller någon annanstans.

Men tyvärr är det vardag i den inhemska ishockeyligan.

Fredag 30.10: Med 18 sekunder kvar att spela av matchen mellan HPK och HIFK, då Tavastehuslaget redan för länge sedan säkrat segern, attackerar IFK:s Anton Lundell motståndarnas Jere Innala bakifrån. Pucken är ingenstans i närheten då Lundell fattar klubban med två händer och drämmer den med kraft i nacken på Innala som åker skridsko framför honom. Lundell får inte ens utvisning för sin livsfarliga crosschecking.

Här kan ni se Lundells crosschecking.

Lördag 14.11: Med 2.38 kvar på klockan i matchen mellan Kärpät och HIFK, då Helsingforslaget för länge sedan säkrat segern, sträcker Jesse Puljujärvi ut sitt knä och sänker motståndarnas Joonas Lyytinen. Lyytinen hinner i sista stund ändra skridskoriktning och knätacklingen träffar inte så illa den gjort om inte IFK-spelaren reagerat. Puljujärvi får, som sig bör, 5+20 minuters utvisning för knätackling.

Här kan ni se Puljujärvis knätackling.

Jesse Puljujärvis knätackling ledde inte till några disciplinära åtgärder. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

I ingetdera fallet tyckte ligan att det fanns skäl att ta upp de grova regelbrotten för disciplinär behandling. Ligan ville alltså inte ens granska om Lundell eller Puljujärvi hade gjort sig skyldiga till regelbrott som kunde leda till eventuella avstängningar.

Med tanke på att både Lundell och Puljujärvi gör sina regelbrott i situationer där deras respektive lag redan förlorat sina matcher är ligans val inte bara märkliga. De är rätt avslöjande.

I Lundells fall finns inga som helst förmildrande omständigheter som kan försvara hans agerande och crosscheckingen på en pucklös spelare långt utanför spelet kan inte ses som annat än någon slags försök till hämnd eller försök att skada en motståndare.

HPK:s sportchef Mika Toivola sade i en intervju för Hämeen Sanomat att ligan meddelat att Lundells attack inte tas upp till disciplinär behandling "eftersom båda spelarna kunde fortsätta spela".

Puljujärvis knätackling är av sorten som sätter punkt för säsonger och karriärer. Den här gången räddade motståndarens snabba reaktioner situationen.

Innan Puljujärvi knätacklade Lyytinen hade Kärpäts Otto Karvinen dessutom tacklat IFK:s Rony Ahonen i ryggen vid sargen. Också den tacklingen kom efter att matchen redan var avgjord.

Efter matchen meddelade ligan att man tar upp Karvinens tackling till disciplinär behandling. Beskedet var samma för hemmalagets Libor Sulak och gästernas Miro Karjalainen som ställde till med ett showslagsmål med bara några sekunder kvar på klockan.

"De övriga incidenterna som situationsrummet granskat leder inte till vidare åtgärder", meddelade ligan sent på lördag kväll.

Puljujärvi klarar sig alltså utan straff. Precis som Lundell gjorde.

Det är knappast någon tillfällighet att ligan väljer att blunda för just Lundells och Puljujärvis livsfarliga tilltag. Det ser främst ut som ett medvetet val.

Puljujärvi och Lundell är två av ligans viktigaste spelare i marknadsföringssyfte. Det är två unga killar, två exceptionella talanger som slagit igenom i sina fostrarklubbar som är ligans två mest synliga, största och viktigaste klubbar.

I stället för att visa att ligan inte tolererar eller accepterar vad som ser ut som avsiktliga försök att skada motståndare visar Finlands, åtminstone tills vidare, största liga att det är skillnad på spelare och spelare.

Hör du till de spelare ligan och ishockeyförbundet gärna använder sig av i marknadsföringen av sina produkter behöver du inte vara rädd för att straffas då du våldför dig på en motståndare.

Det vet nu Puljujärvi och Lundell.

Annat är det om du är en "vanlig" spelare.

Det vet snart Karvinen, Karjalainen och Sulak.

Det är som sagt skillnad på spelare och spelare i finländsk hockey.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning